Ο Άγιος Ονήσιμος στο Μεταξοχώρι του Νομού Ηρακλείου (εορτάζει 15 Φεβρουαρίου)

Λίγο πριν το  Μεταξοχώρι, του Δήμου Καζαντζάκη, 32 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, κοντά στην οδική αρτηρία,,  βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ονήσιμου, μοναδικού σε ολόκληρη τη χώρα.

Βρίσκεται σε μια γόνιμη και εύφορη περιοχή, πολύ κοντά στην (δες εδώ)  Μονή του Επανωσήφη, και έχει πάρει το τοπωνύμιο Ανέσιμος,   παραφθορά της λέξης Ονήσιμος.

DSC_0099

Επιμέλεια, φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη

Το εκκλησάκι ,ανακαλύφτηκε τυχαία  από έναν ανώτατο δικαστή, ο οποίος είχε στο σημείο που ήταν θαμμένο το εκκλησάκι, ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του.

Θεώρησε ότι η χάρη του αγίου τον προστάτευσε και έτσι ανακαίνισε την εκκλησία, η οποία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 του Φλεβάρη και δικαστές απ΄όλη τη χώρα έρχονται και προσκυνούν τη χάρη του.

Ανακαινίστηκε το 2010 στη μνήμη του Στυλιανού Πασαδάκη

Ανακαινίστηκε το 2010 στη μνήμη του Στυλιανού Πασαδάκη

Λίγα μόνο μέτρα υπάρχει ένα ποταμάκι, ρυάκι, με νερό  τους χειμερινούς μήνες, ενώ δίπλα στο  το πετρόχτιστο εκκλησάκι υπάρχει ένα πηγάδι βάθους 2,5 μέτρων.

DSC_0105

Τα πιο παλιά χρόνια, οι αγρότες, έπιναν  νερό από αυτό το πηγάδι , όταν πήγαιναν στα χωράφια τους.
Θυμούνται  χαρακτηριστικά « το καλοκαίρι που τρυγούσαμε τα αμπέλια μας, πάντα πίναμε νερό από του Νήσιμου το πηγάδι. Πηγάζει μέσα από ιερό!»
Το πηγάδι αυτό συνδέεται με ένα μύθο, που μας τον είπαν οι κάτοικοι, όταν μετά τη λειτουργία, στο πανηγύρι στις 15 Φλεβάρη,  μας φίλεψαν ρακί και μυζηθρόπιτες.

DSC_0201

Το συγκεκριμένο πηγάδι πάντα είχε πάρα πολύ νερό το οποίο υπερχείλιζε από το στόμιό του. Μια γυναίκα όμως, την εποχή που κατασκεύαζαν το δρόμο προς Μεσσαρά, πήγε να πλύνει τα κουρασμένα πόδια της στο νερό του πηγαδιού. Ύβρις προς το «ιερό ύδωρ» . Το πηγάδι λιγόστεψε το νερό του, δεν υπερχείλιζε πια αλλά ήταν πάντα γεμάτο, να εξυπηρετεί τους διψασμένους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής.

DSC_0220

DSC_0077,

DSC_0106

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *