Aκόμα μία παράσταση για το <Κουαρτέτο> στο Ηράκλειο!

Τις εντυπώσεις “έκλεψε” το “Κουαρτέτο” και παίρνει παράταση πραγματοποιώντας σήμερα Σάββατο ακόμα μία παράσταση στο Ηράκλειο.

Ο χορογράφος και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας καταπιάνεται με το αριστούργημα του Heiner Müller Κουαρτέτο (1980), βασισμένο στις Επικίνδυνες Σχέσεις του Choderlos de Laclos (1782).

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Δεσποινίς Τζούλια του A. Strindberg (4 συναπτά έτη στην Αθήνα), η αρχετυπική πάλη των φύλων στα πρόσωπα της Μαρκησίας ντε Μερτέιγ και του Υποκόμη ντε Βαλμόν, μεταγράφεται με συγκλονιστικό τρόπο σε flamenco και αποκτά διαστάσεις εκ βάθρων αλληλοεξόντωσης, σε ένα παιχνίδι υποταγής και ταπείνωσης πίσω από το προσωπείο του έρωτα.

Η παράσταση παίζεται ήδη 2 χρόνια στην Αθήνα και έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές μεταξύ των οποίων:

Η παράστασή του Σταύρου Λίτινα αποπνέει εκείνη τη «μυστική δύναμη» για την οποία έχει μιλήσει ο Αρτό, «αυτή που κέρδισε το κοινό όπως ένας μεγάλος έρωτας κερδίζει μια ψυχή καθ’ όλα έτοιμη για ανταρσία […] μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία που σε κερδίζει […] Ο ίδιος είναι ένας έξοχος ερμηνευτής, το ίδιο και η παρτενέρ του Εύα Παρασκευοπούλου […] ανταλλάσσουν βλέμματα, κοντράρονται, ερωτοτροπούν και μεταμορφώνουν συνεχώς τη σκηνή σε ένα φλεγόμενο από πάθη ζωντανό χώρο. (ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, 1/12/16)

Ο Σταύρος Λίτινας, με δυτική μουσική συνοδεία στο πιάνο (Αλίνα Αναστασιάδη), την αφήγηση με τη φωνή της Άντζελας Μπρούσκου, μεταμφιέσεις και κυρίως palmas και περίτεχνο zapateado, καταφέρνει μαζί με την παρτεναίρ του Εύα Παρασκευοπούλου, να μεταφέρει αριστοτεχνικά στους σημερινούς θεατές το οικτρό και σαγηνευτικό παιχνίδι εξουσίας και έρωτα των δύο libertins του 18ου αιώνα […] οι μεταμφιέσεις μέσω των κοστουμιών είναι απολύτως καλόγουστες και μελετημένες, ο ίδιος δε σε γυναικείο ρόλο έξοχος. Θαυμάσια και η παρτεναίρ του, αξιέπαινη στην πειστικότητα των ρόλων. Και οι δυό τους πολύ ταιριαστοί σκηνικά […] δείτε την παράσταση, αλλιώς θα χάσετε. (ΝΑΤΑΣΣΑ ΧΑΣΙΩΤΗ, GREEK STAGE REVIEW, 26/1/16)

Ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο θέαμα, χωρίς κλασσικές θεατρικές συμβάσεις, κεντημένο με μεράκι, κέφι και μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. […] οι πρωταγωνιστές δίνουν το καλύτερό τους εαυτό σε μια παράσταση με αισθητική και άποψη (ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ONLYTHEATER, 21/01/2016)

Δεν είναι εύκολο να παρασκευάσεις, με θεατρικά υλικά και χορευτική καταγωγή, ένα σπάνιο, εκλεκτό, όσο και exclusive, έδεσμα σαν το Κουαρτέτο […] που ετοίμασε ο επίμονος κηπουρός εκλεκτών γεύσεων, Σταύρος Λίτινας […] ένα υβρίδιο θεατρικοχορευτικό, που όμως καταφέρνει να πιάσει την ουσία του έργου. (ΠΑΥΛΟΣ ΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΤΑ ΝΕΑ, 28/12/15)

Μετά την «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, ο Σταύρος Λίτινας συνεχίζει να «διαβάζει», μέσα από το φλαμένκο, κλασικά θεατρικά κείμενα, δίνοντάς τους μια νέα πνοή και μορφή. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, EURONEWS, 15/12/15)

Μπορεί το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ να γίνει χορός και μάλιστα φλαμένκο; Ο μαιτρ του είδους, ο χορογράφος και σκηνοθέτης, Σταύρος Λίτινας χρησιμοποιεί το φλαμένκο σε μια εμπλουτισμένη μορφή… (ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ 7/12/15)

Ο Σταύρος Λίτινας είναι μάγος και θαυματοποιός. […] αναδεύει τη βιοενέργεια ερμηνευτών και θεατών[…] Εκπληκτική η πάντα δυναμική, αέρινη, εύπλαστη Εύα Παρασκευοπούλου[…] Συγκλονιστική η σκηνοθέτης Άντζελα Μπρούσκου στο ρόλο της από μεγαφώνου αφηγήτριας[…] Στο πιάνο, έκπληξη, η πολυτάλαντη Αλίνα Αναστασιάδη (ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, grafei.worldpress.com, 11/09/15)

Λίγα λόγια για το έργο

Το Κουαρτέτο του Heiner Müller είναι βασισμένο στις Επικίνδυνες Σχέσεις του Choderlos de Laclos, ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1782 ως μια σειρά προκλητικών επιστολών που ανταλλάσσουν η Μαρκησία ντε Μερτέιγ και ο Υποκόμης ντε Βαλμόν και το οποίο απαγορεύτηκε ως ανήθικο στη Γαλλία την εποχή της έκδοσης του αλλά και αργότερα. Η εκδοχή του Müller χρησιμοποιεί τις δύο κεντρικές μορφές των Επικίνδυνων Σχέσεων (της Μαρκησίας και του Υποκόμη), οι οποίες σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο παιχνίδι μεταμφιέσεων υποδύονται τόσο τους εαυτούς τους όσο και τα δύο αθώα θύματα τους, τη Βολάνζ (παρθένα ανιψιά της Μερτέιγ) και την Κυρία του Προέδρου ντε Τουρβέλ.

Η Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια και δοκιμιογράφος) αναφέρει μεταξύ άλλων για το Κουαρτέτο

Σαν κομμάτι του παρελθόντος, θραύσμα που αποκομμένο επαναφορτίζεται με καινούργιες σημασίες, είδε ο Μύλλερ τις «Επικίνδυνες Σχέσεις». Αναμορφώνοντας από μνήμης το έργο του Λακλό, κάλεσε το παρόν να πυροδοτήσει την ανάμνηση. Το «Κουαρτέτο» είναι λοιπόν η σαρωτική πυρκαγιά που προέκυψε από το σπινθήρα του παρόντος όταν άναψε τη μακρινή εικόνα του μυθιστορήματος, ενός θαμμένου λογοτεχνικού θησαυρού, κλασικού λείψανου της ευρωπαϊκής σκέψης. (Το Βήμα, 29/9/89)

Ο Σταύρος Λίτινας σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εξειδικεύτηκε στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Ξεκίνησε Flamenco με τον Carlos και μαθήτευσε με διάσημους χορευτές και χορογράφους όπως Antonio Canales, Eva Yerbabuena, Juana Amaya, Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo κα. Είναι παραγωγός και χορογράφος της ομάδας «ARROYO NUEVO» υπογράφοντας παράλληλα σημαντικές παραστάσεις ως σύμβουλος κίνησης αλλά και ως σκηνογράφος. Για την παράσταση Κουαρτέτο αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα:

Έτσι, με το πρόσωπο στραμμένο στα ερείπια της Ευρώπης, παραφράζοντας τα λόγια του συγγραφέα που θέλει την πλάτη στραμμένη, παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις και τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, παγιδευμένος στη δυναμική κυρίαρχων και υποταγμένων, μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία δίχως ταυτότητα με μολυσμένο με βία τον κοινωνικό της ιστό και αλλοτριωμένες τις ανθρώπινες συνειδήσεις… έναν ακήρυχτο πόλεμο, μιας και κάθε γενιά, σαν κατάρα, οφείλει να ζει τουλάχιστον ένα, μια εφιαλτική αντανάκλαση της ιστορίας. 

… Αντί για τείχη ολόγυρά μου καθρέπτες έχουν στηθεί

Το βλέμμα μου αναζητά το πρόσωπό μου.  Άδειο το γυαλί”

(H. Müller, «Βρυκόλακας», 1995) 

Πληροφορίες για την παράσταση

Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία :  Σταύρος Λίτινας

Πιάνο:  Αλίνα Αναστασιάδη

Αφήγηση:  Άντζελα Μπρούσκου

Μαρκησία ντε Μερτέιγ: Εύα Παρασκευοπούλου Υποκόμης ντε Βαλμόν: Σταύρος Λίτινας

Τη μουσική επιμέλεια, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Λίτινας.

ΤΙΜΕΣ: 12 ευρώ κανονικό, 10 μειωμένο (φοιτητικό & ανέργων)

Προπώληση: ΝΥΝ & ΑΕΙ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 17, τηλ. 698 003 8651

Βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ  – Καφέ ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗ ΕΡΙΔΟΣ

 




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.