Αλέξανδρος Λύρα. Ο «Μπετόβεν της Κρήτης» μιλάει στο iscreta.gr

Όταν άκουσα το υπέροχο πάντρεμα της κλασικής μουσικής με τον παραδοσιακό ήχο της κρητικής λύρας, θέλησα να μάθω περισσότερα πράγματα για τον καλλιτέχνη, γνωστό για την απίστευτη δεξιοτεχνία του στην κρητική λύρα.

Ο ίδιος μίλησε στο iscreta.gr

Γεννήθηκα στη Γερμανία , μεγάλωσα στη Νάξο αλλά όλη η ζωή μου ήταν ένα παραδώθε Γερμανία-Ελλάδα !!

Από μικρό παιδί χορο- πηδαγα όταν άκουγα Κρητικά !

Στα 7 μου χρόνια εκεί άρχισα να θέλω να μάθω να παίζω κρητική λύρα αλλά κανείς δεν καταλάβαινε -στα 12 μου πάλι στη Νάξο είδα για πρώτη φορά λυράρη ,καθόμουν μπροστά του και τον κοιταγα όλη νύχτα μαγεμένος !!! Αυτό θέλω να μάθω έλεγα στους δικούς μου εννοώ έκανα πως έπαιζα λύρα με δύο ξύλα και φαντάζομουν ότι έχω κόσμο μπροστά μου ,έτσι άρχισαν όλα !!!

Σε ένα δωμάτιο κλεισμένος με 15 ώρες την ημέρα πρόβες η μητέρα μου πλέον άρχιζε να ανησυχεί για μένα γιατί  είχα αποκόψει από όλους και από όλα ,αρχικά αυτοδίδακτος λοιπόν και μετέπειτα ακολούθησαν για μικρό χρονικό διάστημα κάποιοι δάσκαλοι αν και η πραγματική αλήθεια είναι ότι υπήρξαν οράματα που μου δείχνανε πως να παίξω !!!

 

Μουσική : Αλέξανδρος Λύρα , ενορχήστρωση Δημήτρης Κεραμιδακη

Ευχόμαστε σύντομα να τον απολαύσουμε και από κοντά!!

 

Όταν η Κρήτη συνάντησε τον… Μπετόβεν (βίντεο)





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.