Κινδυνεύει το γνωστό «λιβάνι», ένα από τα δώρα των 3 μάγων …

Γιατί κινδυνεύει το φυτό από το οποίο βγαίνει το “λιβάνι”

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Ολλανδία (στο Journal of Applied Ecology), το είδος Boswellia papyrifera, από το οποίο παράγεται το λιβάνι (είναι η “ρετσίνη” του δέντρου),  κινδυνεύει κυρίως λόγω ξύλευσης και αναμένεται η παραγωγή λιβανιού να περιοριστεί κατά 50%, από το 2011 μέχρι τα επόμενα 13 χρόνια. Το είδος έχει πάρα πολλές ιδιότητες και χρήσεις και για αυτό αποτελεί σημαντικό πόρο της οικονομίας κρατών της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής, όπου και φύεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται στη Βίβλο 22 φορές και όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους. Η οικολογική του σημασία είναι επίσης πολύ μεγάλη, καθώς είναι από τα λίγα είδη δέντρων που καταφέρουν να επιβιώσουν σε τόσο θερμό και ξηρό περιβάλλον.

Ποια ήταν τα δώρα των 3 δώρα των Μάγων για το Χριστό

Ο Μελχιόρ θα προσέφερε στο Χριστό χρυσό, ο Γάσπαρ λιβάνι και ο Βαλτάσαρ σμύρνα. Τα τίμια δώρα ή καλύτερα η επιλογή τους, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ο χρυσός ήταν ένα μέταλλο που προσέφεραν οι βασιλείς.  Με αυτή την προσφορά οι Μάγοι θέλησαν να δείξουν ότι τιμούσαν ένα βασιλιά. Ο λίβανος, το γνωστό λιβάνι, ήταν ένα πολύτιμο υλικό,  το οποίο χρησιμοποιούνταν ως θυμίαμα (όπως και σήμερα άλλωστε) σε θρησκευτικές τελετές. Έτσι, έδειξαν οι Μάγοι τη θεϊκή φύση του Χριστού. Τέλος η σμύρνα, ήταν ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν στην ιατρική,  αλλά και κατά τη διάρκεια της ταφής των νεκρών. Με τη σμύρνα οι Μάγοι, έδειξαν τη θυσία που θα έκανε ο Χριστός για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Άλλες χρήσεις του δέντρου και του λιβανιού

Το λιβάνι, λόγω της έντονης οσμής του χρησιμοποιήθηκε πολύ γρήγορα ως αρωματικό. Χρησιμοποιείται όμως, εδώ και αιώνες, ως αντιφλεγμονώδες και είναι χρήσιμο για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως του άσθματος, της γαστρεντερίτιδας και δερματικών νοσημάτων. Πρόσφατα βρέθηκαν και ουσίες που πιθανότατα έχουν αντικαρκινική δράση.

 

 

το δέντρο (photo by www.fragrantica.com)

,

Η ρητίνη - λιβάνι (photo by www.prota4u.org)

,

Το λιβάνι (photo by www.take-roots.com)

Πηγές – Πληροφορίες – Άρθρα

Groenendijk P., Eshete A., Sterck F.G., Zuidema P.A. & Bongers F. 2012. Limitations to sustainable frankincense production: blocked regeneration, high adult mortality and declining populations. Journal of Applied Ecology, 49 (1): 164-173

Gebrehiwot K., Muys B., Haile M. & Mitloehner R. 2003. Introducing Boswellia papyrifera (Del.) Hochst and its non-timber forest product, frankincense. XII World Forestry Congress, Quebec, Canada.

http://www.emaxhealth.com/

http://www.dogma.gr/

www.xorisorianews.gr
Επιμέλεια – Κείμενο Χρήστος Ράμμος

Πηγή

http://wi-fi-votaniki.net/node/808

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.