Η ανέγερση του Αγίου Νικολάου της Αλικαρνασσού, το 1948!

Χτίστηκε ως ανάμνηση του ομώνυμου ναού της Αλικαρνασσού της Μικράς Ασίας

«Είναι το 1948. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ανεγείρεται στην Νέα Αλικαρνασσό. Ο περικαλλής ναός έρχεται να θυμίσει με ακρίβεια στο ρυθμό και στι ς μνήμες τον ομώνυμο ναό στην Αλικαρνασσό της Μ. Ασίας. Ένα σημείο αναφοράς στο παρελθόν που δεν πρέπει να λησμονηθεί.

Η ιστορία της σεπτής εικόνας της εικόνας του Αγίου Νικολάου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα χρονολογείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου πάνω σ’ αυτή ορκίστηκε ναύαρχος στα Ψαρά ο Κωνσταντίνος Κανάρης, λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση. Με μεγάλη λοιπόν προσωπική προσπάθεια οι κάτοικοι δημιουργούν τον πρώτο ναό στα 1927 ο οποίος είναι ξύλινος. Ταυτόχρονα ξεκινούν μια μακρόχρονη προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς όλοι οι κάτοικοι της Νέας Αλικαρνασσού είτε με προσωπική εργασία είτε με οικονομική βοήθεια. Ο ιερός ναός χτίζεται με πέτρα και λειτουργεί για πρώτη φορά τις άγιες μέρες του Πάσχα το Μάιο του 1954.

image description

Σήμερα κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης της Νέας Αλικαρνασσού επιβραβεύοντας με τον πιο όμορφο τρόπο το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων των ανθρώπων που συνέβαλλαν στην δημιουργία του. Παράλληλα αποτελεί το κυρίαρχο κοινό σημείο μνήμης για όλους τους παλαιότερους και το σημείο αναφοράς για όλους τους νεότερους Αλικαρνασσείς.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστορική εφημερίδα “Αλικαρνασσός” 1950 – 1953 με εκδότη τον αείμνηστο Απόστολο Μουζουράκη».

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από το σύμβουλο στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού κ. Αντώνη Περισυνάκη

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.