H Λιβάδα στο Θραψανό και ο μύθος

livada5

Η λίμνη της Λιβάδας βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή 1 χιλιόμετρο  βόρεια του χωριού Θραψανό  και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη των ντόπιων για περίπατο. Αν και είναι σε έκταση μόνο 21 στρέμματα,  αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής, όπου έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 130 είδη πτηνών.

livada4

Η παράδοση

Το Θραψανό είναι το «χωριό των αγγειοπλαστών» της Κρήτης, όπου η παράδοση της αγγειοπλαστικής κρατάει από τα Μινωικά χρόνια. Ακόμη και η δημιουργία της λίμνης έχει συνδεθεί με την παράδοση της Θραψανιώτικης αγγειοπλαστικής.

“Κάποτε η περιοχή της Λιβάδας ανήκε σε έναν Τούρκο αγά. Ο ίδιος υποχρέωνε τους αγγειοπλάστες του Θραψανού να πληρώνουν τον φόρο της δεκάτης από την πώληση των αγγείων, τα οποία πλάθονταν με το χώμα της περιοχής. Έτσι, με τον καιρό, καθώς οι ντόπιοι αφαιρούσαν το χώμα της Λιβάδας, δημιουργήθηκε ένας μεγάλος λάκκος, η σημερινή λίμνη της Λιβάδας”

Το 1960 η λίμνη εκβαθύνθηκε και χωρούσε 100.000 κυβικά μέτρα, ενώ το 2000 η χωρητικότητα της αυξήθηκε σε 210.000 κυβικά μέτρα. Σήμερα η λίμνη έχει ενταχθεί σε περιβαλλοντικά προγράμματα, ενώ ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί με δενδροφυτεύσεις, κατασκευή υπαίθριου μουσείου και εργαστηρίου αγγειοπλαστικής.

livada8





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.