Ελβετία: «Έξυπνα» πεζοδρόμια θα μας πηγαίνουν στον προορισμό μας

Προκειμένου να μειωθούν οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο, αλλά και η χρήση καυσίμων που οδηγεί στη μόλυνση του περιβάλλοντος, Ελβετοί επιστήμονεςεπινόησαν τα «έξυπνα» πεζοδρόμια, τα οποία επιτρέπουν στο χρήστη-περιπατητή να μετακινείται πάνω σε αυτά χωρίς ο ίδιος να προχωρά, αφήνοντας τα ίδια τα πεζοδρόμια να τον οδηγούν στον προορισμό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1900, στην έκθεση του Παρισιού, είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά κυλιόμενοι διάδρομοι, ενώ η ιδέα είχε πρωτοεμφανιστεί στο Σικάγο το 1893.

Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), στο πλαίσιο του προγράμματος PostCarWorld (Κόσμος Μετά-το-Αυτοκίνητο), σχεδίασαν ένα δίκτυο γρήγορα κινούμενων πεζοδρομίων, που θα μπορούν να μεταφέρουν 7.000 ανθρώπους την ώρα. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες τουΕργαστηρίου Μεταφορών και Κινητικότητας του EPFL, με επικεφαλής τονΡικάρντο Σκαρίνκι, έδειξαν ότι είναι εφικτό να υπάρξει ένα ολόκληρο δίκτυο αυτοκινούμενων πεζοδρομίων στο κέντρο μιας πόλης.

Η μέση ταχύτητα με τη οποία κινούνται οι άνθρωποι τις ώρες αιχμής είναι 15 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή ακριβώς είναι η ταχύτητα με την οποία θα κινούνται τα «έξυπνα» πεζοδρόμια.

Για την εφαρμογή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως μοντέλο την πόλη της Γενεύης, σχεδιάζοντας ένα δίκτυο κινούμενων πεζοδρόμων που φτάνει τα 32 χιλιόμετρα συνολικά σε μήκος. Κάθε πεζοδρόμιο έχει πλάτος 1,2 μέτρων, αρκετό για να υπάρχουν τέτοια πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές ενός δρόμου, ενώ στο μέσο να υπάρχει χώρος για δημόσια και άλλα μέσα μεταφοράς.

Το κόστος για την υλοποίηση τού σχεδίου αναμένεται υψηλό, αλλά η ενέργεια που θα δαπανάται για τη λειτουργία των «έξυπνων» πεζοδρομίων προβλέπεται να είναι χαμηλότερη και από αυτή που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, αφού τα νέα πεζοδρόμια θα είναι πλήρως ηλεκτρονικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.