Ταξίδι στο χρόνο- Η Κρήτη του 1900 μέσα από το φωτογραφικό φακό

Ο Ελβετός Fred Boissonnas ήταν ο πρώτος ξένος φωτογράφος που ταξίδεψε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, τραβώντας συνολικά 2.000 φωτογραφίες από την Κρήτη και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Από το 1903 και για 30 χρόνια περίπου ταξίδεψε από την Πελοπόννησο έως την Κρήτη και τον Όλυμπο, και από την Ιθάκη έως το Άγιο Όρος.

Στην Κρήτη έφτασε μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, που ήταν τότε πρωθυπουργός. Εκεί φωτογράφισε τα πιο απόμακρα σημεία του νησιού. Οι φωτογραφίες του Boissonas εκτός από την καλλιτεχνική τους αξία μας παρέχουν πληροφορίες και αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής.

Ένα μικρό μέρος της φωτογραφικής του συλλογής δημοσιεύτηκε το 1913 σε ένα πολυτελές λεύκωμα, το Des Cyclades en Crete au gre du vent, το οποίο αφιέρωσε στον Ελευθέριο Βενιζέλο! Φωτογραφικά ντοκουμέντα που θα μπορούσαν να συνοδεύουν το «Ελληνικό καλοκαίρι» του Γάλλου Ζακ Λακαριέρ.

doctv.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.