ΧΑΛΑΚΙΑ από υφασμάτινα ΚΟΥΡΕΛΙΑ

Η…σύγχρονη εκδοχή της κλασσικής κουρελούς που γινόταν στον αργαλειό απόκουρελάκια υφάσματος.

Αλλά και αυτά τα χαλάκια φτιαγμένα απόκοτσίδες υφάσματος πλεγμένες από διάφορα παλιά υφάσματα, παλαιότερα ήταν πολύ συνηθισμένα και είναι πολύ πιο όμορφα από πολλά έτοιμα τουεμπορίου για χρήση στο μπάνιο, στην κουζίνα, σε υπνοδωμάτια.

Θα χρειαστείτε: 
υφάσματα από παλιά ρούχα ή λευκά είδη
– χοντρή βελόνα και κλωστή
– μια πετσέτα στο μέγεθος του χαλιού ή ένα κομμάτι χοντρή τσόχα ή όποιο άλλο μαλακόύφασμα

1.

Κόβετε τα υφάσματα σε λουρίδεςπλάτους περίπου 3-5 εκατοστών, ανάλογα με το σχέδιο του χαλιού και το πόσοχοντρές θέλετε να γίνουν οι κοτσίδες.

2. Γαζώνετε ή ράβετε τις λουρίδες υφάσματος μεταξύ τους και επίσηςανάλογα με το σχέδιο “ανακατεύετε” ή όχι τα χρώματα, δημιουργώντας είτεομοιόμορφες είτε ποικιλόχρωμες  μακριές  λουρίδες υφάσματος.

 

3. Πιάνετε την άκρη των υφασμάτινων λουρίδων με μια παραμάνα ή με κολλητική ταινία σ΄ένα σταθερόσημείο και τις πλέκετε δημιουργώνταςυφασμάτινες κοτσίδες που επίσηςστερεώνετε στο τελειωμά τους με κολλητική ταινία ή καρφίτσες.


Ο τρόπος που θα δουλέψετε σε ότι αφορά το μήκος και τον αριθμότων λουρίδων – κοτσίδων, εξαρτάται από τι σας εξυπηρετεί και από το σχέδιο του χαλιού. Π.χ αν πρόκειται για ένα χαλάκι μεομοιόμορφο σχέδιο και χρώματα μπορείτε να φτιάξετε γαζώνοντας ήράβοντας μεταξύ τους τα επιμέρους κομμάτια πολύ μακριέςλουρίδες και μόνον τόσες ώστε να πλέξετε μια μόνο κοτσίδα.
Για σχέδια πιο περίπλοκα, με διαφορετικά μοτίβα – χρώματα θα φτιάξετε όσες κοτσίδες απαιτεί το σχέδιο, που στην συνέχεια είτε θα ενώσετε ράβοντας μεταξύ τους ώστε τελικά να σχηματίσετε το χαλί από μια ενιαία μεγάλου μήκους κοτσίδα ή ενώνοντας ράβοντας την μία με την άλλη κατά τοντελικό σχηματισμό του χαλιού, ανάλογα πάντα με το σχέδιο.


Ένας έξυπνος τρόπος για να ενώσετε πλέκοντας διαφορετικάκουρελάκια ανάμεσα σε ίδια κομμάτια υφάσματος, είναι να κάνετε μεψαλίδι μια τρύπα στο τέλος μια λουρίδας, εκεί να περάσετε τοεπόμενο κομμάτι υφάσματος και να συνεχίσετε το πλέξιμο. 
Αυτό το τρυκ θα σας διευκολύνει πολύ αν τα περισσότεραυφάσματά σας είναι μονόχρωμα και θέλετε να δώσετε στις κοτσίδες ανά διαστήματαδιαφορετικό χρώμα.

4. Όταν ολοκληρώσετε το πλέξιμο,απλώνετε την πετσέτα, την τσόχα ή οποιοδήποτε μαλακό ύφασμα και ξεκινάτε να τυλίγετεσυναρμολογείτε πάνω του τις κοτσίδες σε σφιχτόσπειροειδήσχηματισμό, σε γραμμές ή σε όποια άλλημορφή ανάλογα με το σχέδιο του χαλιού.

Αν έτσι σας εξυπηρετεί και επιλέξετε πρώτα να σχηματίσετε ολόκληρο το χαλί και στην συνέχεια να το ράψετε πάνω στην πετσέτα, θα πρέπει ανά σημεία ναστερεώνετε τις κοτσίδες με καρφίτσες, ώστε να είναι σταθερό και θα τις βγάλετε μετά το ράψιμο. 

Διαφορετικά ράβετε με χοντρή κλωστή πιάνοντας με μεγάλες βελονιές ανά σημεία και τις κοτσίδες μεταξύ τους και αυτές με τούφασμα, σταδιακά κομμάτι κομμάτι ενώ δίνετε σχήμα στο χαλί.

Και..

* To βασικό είναι να δημιουργήσετεσωστά και σφιχτά τις υφασμάτινεςκοτσίδες.  


* Για τους λίγο πιο εξοικειωμένους με τηνραπτική είναι προφανές πως μπορείτε νατροποποιήσετε λεπτομέρειες στον τρόπο κατασκευής ανάλογα με τα σχέδια όπως και να προσθέσετε διακοσμητικά στοιχεία π.χ να στριφώσετε μ΄ένα κομμάτι υφάσματος το τελείωμα πριν κόψετε το ύφασμα που πάνω του θα “στηθεί” το χαλί κλπ.

* Μ΄ένα κομμάτι χοντρό ναϋλον που θα κολλήσετε με ισχυρή κόλλα πάνω στην πετσέτα, ή όποιο άλλο ύφασμα επιλέξετε για το κάτω μέρος του χαλιού, θα αδιαβροχοποιήσετε εν μέρει την κατασκευή αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μπάνιο ή την κουζίνα.

* Αν τα υφάσματα που θα επιλέξετεπλένονται χωρίς να ξεβάφουν, το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε για κάθε τέτοιο χαλάκι χωρίς φυσικά στίψιμο και σε όχιυψηλές θερμοκρασίες νερού.

* Μια διασκεδαστική παραλλαγή, είναι αντί για ύφασμα να χρησιμοποιήσετε “κουρέλια” από πλαστικές σακούλες δημιουργώντας αδιάβροχα χαλάκια για το μπάνιο ή για την είσοδο. Θα τις κόψετε σελουρίδες και θα δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αρκεί να μην είναι από τιςοικολογικές που σε λίγο χρονικό διάστημα διαλύονται  🙂 και φυσικά όσοι ξέρουν και προτιμούν το πλέξιμο μπορούν να πλέξουν τέτοια χαλάκια με χοντρές βελόνες χρησιμοποιώντας ως νήμα …κουβάρια φτιαγμένα από κάθε είδους υφασμάτινα κουρέλια.

Nα πως..
.

http://www.soulouposeto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.