Το εγκεφαλικό επεισόδιο θεραπεύεται.

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν σταματά η κυκλοφορία αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου. Χωρίς αιματική κυκλοφορία τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να υποστούν βλάβη ή να καταστραφούν. Αυτή η βλάβη έχει διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου όπου συμβαίνει. Επηρεάζει το σώμα, την κινητικότητα και την ομιλία του ατόμου, καθώς και τον τρόπο που σκέφτεται και αισθάνεται.

Το εγκεφαλικό καταστρέφει ζωές σε όλο τον κόσμο.

Το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Το εγκεφαλικό μας επηρεάζει όλους: όσους επιβιώνουν, την οικογένεια και τους φίλους τους, τον εργασιακό χώρο και την υπόλοιπη κοινωνία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το ΑΕΕ (World Stroke Organization) την ημέρα αυτή επιλέγει να δώσει έμφαση στην γνώση ότι “Το εγκεφαλικό επεισόδιο θεραπεύεται”

Το εγκεφαλικό θεραπεύεται. 

Το εγκεφαλικό είναι μια περίπλοκη ιατρική κατάσταση, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι επιπτώσεις του. Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα του εγκεφαλικού νωρίς, αντιμετωπίζοντάς το ως επείγουσα κατάσταση με εισαγωγή σε εξειδικευμένη μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών και με πρόσβαση στην καλύτερη ιατρική φροντίδα, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η έκβαση.

Κι αυτό γιατί περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, κυρίως λόγω έλλειψης Πρότυπων Μονάδων Αντιμετώπισης στα νοσοκομεία!

Στην Ελλάδα από τα περίπου 35.000 νεα εγκεφαλικά χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 άτομα, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος νοσηλείας για κάθε ασθενή κυμαίνεται από 13.650 μέχρι 34.000€ ανάλογα με την βαρύτητα, καθώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί σήμερα την 2η αιτία θανάτου και την 1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.

Περισσότερες γυναίκες (60%) πεθαίνουν από εγκεφαλικό σε σχέση με τους άνδρες (40%). Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα μετά από εγκεφαλικό από ό,τι οι άνδρες.

Ενεργήστε γρήγορα F.A.S.T. αν:

1. Το πρόσωπό σας στραβώσει

2. Εχετε αδυναμία να σηκώσετε τα χέρια σας

3. Εχετε δυσκολία στην ομιλία

4. Καλέστε το 166 ή το 112 για πρώτες βοήθειες, χωρίς καθυστέρηση

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *