Εμφύλιος για την 8χρονη Αντωνία: «Ο πατέρας της την πήγαινε σε στέκια ναρκομανών»

«Μου είπε: “Βοήθησέ με γιαγιά, σε παρακαλώ μην με αφήσεις να με πάρουν”. Έτσι αποφάσισα να την κρατήσω» – «Η γιαγιά δεν το έδωσε γιατί ο πατέρας του το πήγαινε σε στέκια ναρκομανών», υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας

Στο επίκεντρο ενός ανελέητου πολέμου ανάμεσα σε δύο οικογένειες βρίσκεται η 8χρονη Αντωνία, που τις τελευταίες ημέρες αναζητείται μέσω του συστήματος κινητοποίησης για περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων, καθώς δεν βρίσκεται πλέον στο σπίτι της γιαγιάς που έχει κερδίσει δικαστικά την επιμέλειά της.

Η κινητοποίηση των Αρχών για το οκτάχρονο παιδί αποκάλυψε μια άγρια οικογενειακή ιστορία όπου όλες οι πλευρές επιχειρούν να πείσουν ότι ενεργούν προς το συμφέρον του παιδιού, φέροντάς το ωστόσο σε μια δίνη: Οι γονείς έχουν κριθεί και οι δύο ακατάλληλοι για την ανατροφή του παιδιού και η μάχη δόθηκε δικαστικά ανάμεσα στις δύο γιαγιάδες. Η Δικαιοσύνη, είχε αναθέσει προσωρινά τη φροντίδα του παιδιού στη γιαγιά από την πλευρά της μητέρας, που τώρα φέρεται να έχει πάρει το παιδί σε άγνωστο σημείο. Στη συνέχεια, όμως, η επιμέλεια ανατέθηκε στη γιαγιά από την πλευρά του πατέρα.

Η δικαστική διαμάχη με μήλον της έριδος το παιδί έχει ξεκινήσει εδώ και μεγάλο διάστημα. Ξεκίνησε με τη μητέρα της οκτάχρονης σήμερα, Αντωνίας, να καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του πρώην συζύγου της, με το αίτημα να μην πλησιάσει ξανά το κοριτσάκι. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη αφαίρεσε και από εκείνη τη γονική μέριμνα και επιμέλεια, γεγονός που έφερε στο επίκεντρο τις δύο γιαγιάδες. Κατά πληροφορίες οι γονείς φέρονται να είναι εξαρτημένοι από ουσίες.

Την δικαστική απόφαση που διέτασσε να ζει η Αντωνία με τη γιαγιά από την πλευρά του πατέρα της, δεν δέχθηκε ποτέ η άλλη γιαγιά. Και όταν η μικρή πήγε να περάσει μερικές μέρες μαζί της, στο Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου, εκείνη -παραβιάζοντας τη δικαστική απόφαση- δεν πήγε ποτέ το παιδί πίσω στην έχουσα την επιμέλεια κατά το νόμο γιαγιά. Η γιαγιά που έχει το παιδί, έδωσε σημεία ζωής και υποστηρίζει ότι η μικρή είναι μαζί της και ασφαλής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστα Γιαννόπουλο, ωστόσο, «όταν βγαίνει στη δημοσιότητα μια εξαφάνιση ανηλίκου το παιδί έχει φύγει από το χώρο του και κινδυνεύει. Οι άνθρωποι που άρπαξαν το παιδί δεν ασκούν τη γονική μέριμνα και έτσι η αστυνομία, αργά κατά τη γνώμη μου, μας ενημέρωσε για την εξαφάνιση του παιδιού».

Τι λέει η γιαγιά με την οποία βρίσκεται τώρα η μικρή Αντωνία στο protothema.gr

Μιλώντας στο protothema.gr, η γιαγιά που κατηγορείται για παραβίαση της δικαστικής απόφασης ισχυρίζεται ότι το έκανε με μοναδικό κριτήριο την προστασία του παιδιού. «’Έχω παραβιάσει μία απόφαση. Την παραβίασα με μοναδικό γνώμονα να προστατέψω αυτό το παιδί. Έχω επίγνωση των συνεπειών της πράξης μου», λέει η χαρακτηριστικά. Τονίζει μάλιστα, πως το μοναδικό που προέχει αυτή τη στιγμή για εκείνη είναι το πώς θα προστατευθεί η εγγονή της.

Η γιαγιά της 8χρονης ισχυρίζεται ότι: «Προσπαθώ πολλά χρόνια να λύσω εξωδικαστικά όλο αυτό το θέμα, αλλά δεν τα κατάφερα και η μητέρα αποφάσισε να βοηθήσει το παιδί της με ασφαλιστικά μέτρα τα οποία ξεκίνησαν τέλος Ιουνίου. Μπορεί να πήρε την επιμέλειά του αλλά μετά η γιαγιά από την πλευρά του πατέρα ζήτησε την επιμέλεια με κύριο αίτημα και εγώ επικουρικά και την πήρα με προσωρινή διαταγή για να είναι το παιδί καλά και ασφαλές. Μετά δόθηκε στην γιαγιά από την πλευρά του πατέρα’’.

Όπως ισχυρίζεται, ο λόγος που αποφάσισε να παραβιάσει την δικαστική απόφαση είναι ότι η ίδια, η μικρή Αντωνία της ζήτησε να μην επιστρέψει στο πατρικό περιβάλλον.

«Μου είπε ξεκάθαρα: “Βοήθησέ με γιαγιά, σε παρακαλώ μην με αφήσεις να με πάρουν. Μη με δώσεις”. Έτσι αποφάσισα να την κρατήσω. Θέλω να τονίσω ότι αρχές του μήνα πήρα την άλλη γιαγιά στο τηλέφωνο να μιλήσουμε, να ρίξουμε τους τόνους και να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για να βοηθήσουμε την μικρή». Η ίδια συνεχίζει ισχυριζόμενη: «Πίστευα ότι εξηγώντας της κάποια πράγματα θα είχε καλύτερη συμπεριφορά απέναντί του. Δυστυχώς ο τρόπος που με αντιμετώπισε ήταν κακός. Της πρότεινα μάλιστα να πάει το παιδί να μείνει λίγες ημέρες με την προϋπόθεση ότι θα μείνει μαζί της να περάσουν καλά, για να ηρεμήσει η μικρή και να μην φοβάται, γιατί τους φοβάται. Το παιδί έχει απειληθεί επανειλημμένως του έχουν φερθεί πολύ άσχημα. Με τον τρόπο που μιλούσε πήρα λοιπόν πίσω όσα είπα. Η μικρή με άκουσε μου είπε: “σε παρακαλώ γιαγιά μη το κάνεις”.

Η γιαγιά της ανήλικης υποστηρίζει ακόμη πως έχει στη διάθεσή της, ηχογραφημένες μαρτυρίες της εγγονής της όπου η 8χρονη εξιστορεί τα όσα βίωνε στο οικογενειακό περιβάλλον από την πλευρά του πατέρα.

«Μου έχει πει τι βίωνε και ορισμένες μαρτυρίες του παιδιού είναι ηχογραφημένες και είναι στη διάθεση των Αρχών. Μιλάμε για ένα παιδάκι που δηλώνει ότι δεν θέλω να πάω γιατί μου συμβαίνει αυτό κι αυτό. Τι παραπάνω πρέπει να πει ένα παιδί; Εκείνο ξέρει καλύτερα από όλους τι έχει βιώσει. Το όλο θέμα προβλήθηκε ψευδώς. Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο για να προφυλάξω την εγγονή μου και την κόρη μου για να μπορέσω να πάω στον εισαγγελέα να εκθέσω τα όποια στοιχεία έχω. Να μιλήσω μαζί του και βεβαίως να δικαστώ για την παραβίαση που έχω κάνει. Με την προϋπόθεση ότι παιδί βρίσκεται κάπου ασφαλές’’.

Και καταλήγει υποστηρίζοντας: «Θέλω να ξέρετε ότι αν έδινα το παιδί στη οικογένεια, θα διέπραττα ένα πολύ σοβαρό αδίκημα αυτό της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο».

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα όσα υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας από την πλευρά τη μητέρας ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πατέρας έπαιρνε το ανήλικο κορίτσι ακόμη και σε στέκια όπου γινόταν χρήση ουσιών.

«Υπάρχουν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το παιδί κακοποιείται στην οικογένεια του πατέρα. Το παιδί δεν χάθηκε από την μητέρα όπως έχει γραφτεί, η μητέρα δεν είχε την επιμέλειά του καταρχήν. Το είχε η γιαγιά η οποία δεν το έδωσε γιατί ο πατέρας του το πήγαινε σε στέκια ναρκομανών. Αυτή είναι η όλη η ιστορία και γι’ αυτό η γιαγιά αποφάσισε να μη το δώσει. Εμείς αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία μήνυση κατά της γιαγιάς και του μπαμπά. Γιατί η γιαγιά ως ηθικός αυτουργός το έδινε στον πατέρα του ενώ απαγορευόταν για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του γιου της. Έκανε βόλτες ο πατέρας και το χρησιμοποιούσε στα στέκια των ναρκομανών για να παίρνει φθηνά ναρκωτικά. Τα λέει το παιδάκι αυτά. Θα προσκομίσω στη μήνυση της απομαγνητοφωνημένες μαρτυρίες του παιδιού και θα κάνουμε αίτηση ανάκλησης του ασφαλιστικού μέτρου’’, λέει ο κ.Κωνσταντίνος Βαμιαδάκης, δικηγόρος της οικογένειας από την πλευρά της μητέρας.

Πάντως, παρά τα όσα υποστηρίζει η πλευρά της μητέρας του οκτάχρονου παιδιού, η Δικαιοσύνη έχει δώσει την επιμέλεια της μικρής στην πατρική οικογένεια. Το protothema.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με το νομικό εκπρόσωπο της πατρικής οικογένειας, χωρίς αυτό να έχει ακόμη καταστεί δυνατό.

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.