Από τις Αλυκές Ελούντας..

Οι αλυκές της Ολούντας που έγιναν «κόκκινα αλώνια» (αλοφυτική βλάστηση με Salicornia europaea), που έχουν το φθινόπωρο το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα!

Η ιστορία της περιοχής

Ο Ολούντας υπήρξε μια από τις εκατό πόλεις της αρχαίας Κρήτης. Η πολιτεία ήταν κτισμένη στον Πόρο, τον ισθμό που ενώνει τον κύριο κορμό της Κρήτης με τη χερσόνησο (στην περιοχή της Ελούντας). Άκμασε στους αρχαϊκούς χρόνους και η ακμή της πόλης συνεχίστηκε στους κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου Ολούντος καλύπτεται από τη θάλασσα, τμήματα του οποίου διακρίνονται έξω από το ναό της Ανάληψης.

%ce%bb%ce%bb

Οι αλυκές

Oι αλυκές Ελούντας έπαιξαν για 7 συνεχείς αιώνες σημαντικό ρόλο στην διατροφή και επιβίωση του πληθυσμού της περιοχής. Μνημεία-μάρτυρες της τοπικής ιστορίας, βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του αρχαίου Ολούντος, δημιουργήθηκαν από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και λειτούργησαν μέχρι το 1973, οπότε και καταργήθηκαν. Σήμερα οι αλυκές αποτελούν μοναδικό οικοσύστημα στο όποιο κυριαρχεί η αλοφυτική βλάστηση με κυρίαρχο είδος τη Salicornia europaea.

Άλλα χαρακτηριστικά της περιοχής

Το έργο διάνοιξης του καναλιού στον Ισθμό ήταν έμπνευσης του Γάλλου διοικητή της Σπιναλόγκας Αιμίλιο Αμεντέ Ντυπουρκέ (Emile-Amédée Dupourqué). Oι εργασίες άρχισαν στις 27-2-1897 και ολοκληρώθηκαν την άνοιξη του επόμενου έτους. Η ολοκλήρωσή του είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ Σπιναλόγκας-Ελούντας και Αγίου Νικολάου, ενώ τώρα διευκολύνει τον διάπλου των αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. Οι μύλοι στο Κανάλι κτίστηκαν το 1920 και υπήρξαν τα προ- βιομηχανικά “εργοστάσια” στα οποία παραγόταν το αλεύρι, κύριο συστατικό για την παραγωγή του βασικότερου είδους διατροφής, του ψωμιού. Κατά το χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους (1920- 1980) ήταν τόπος συνάντησης ατόμων από τα γύρω χωριά, συμβάλλοντας έτσι στις κοινωνικές επαφές, στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής.

 

Πηγές – Άρθρα – Πληροφορίες

eloundakanali ,explorecrete ,votaniki.ne

Επιμέλεια – Κείμενο Μανώλης Εγγλεζάκης





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.