Στην Κριτσά του Νομού Λασιθίου με το καλύτερο ( βραβευμένο) λάδι στον κόσμο

Η Κριτσά είναι ένα παραδοσιακό χωριό του νομού Λασιθίου το οποίο βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Αγίου Νικολάου. Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Δίκτη σε υψόμετρο 365 μέτρων προσφέρει μία υπέροχη θέα της γύρω κοιλάδας.

Τα παλιά σπίτια, τα περιποιημένα λιθόστρωτα σοκάκια που αξίζει να περιηγηθείτε και να εξερευνήσετε καθώς και η φυσική ομορφιά του γύρω τοπίου συνθέτουν μια εικόνα γραφικού χωριού της Κρήτης. Περιπλανώμενοι στο χωριό θα αντικρίσετε πολλά καταστήματα και γωνιές με παραδοσιακά προϊόντα και έργα λαϊκής τέχνης.
8

Η Κριτσά είναι χωριό που βρίσκεται στο νομό Λασιθίου και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος σε υψόμετρο περίπου 365 μέτρων. Στο χωριό κατοικούν περίπου 1.300 απογεγραμμένοι κάτοικοι. Είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης και διατηρεί σε σημαντικό βαθμό ακόμη αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. Οι κάτοικοι της είναι απόγονοι της Λατούς Ετέρας, της οποίας τα ερείπια βρίσκονται 3 χλμ. βοριοανατολικά του χωριού.
9

Από τις λίγες ανασκαφές που έχουν γίνει ως τώρα στην Κριτσά, ήρθαν στο φως ο χώρος της αγοράς με το Πρυτανείο, την εξέδρα και το Ιερό της Πόλης. Αδιάκοπη είναι η παρουσία ανθρώπων στο χώρο της Κριτσάς τουλάχιστον από τα υστερομινωικά χρόνια και μετά. Θεωρείται βέβαιη η ακμή της στα Βυζαντινά χρόνια. Αν και ερημώθηκε από τους Άραβες (823), κατοικήθηκε ξανά το 961 και γνώρισε νέα άνθηση στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (13ος και 14ος αιώνας). Ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης καθ’ όλο το Μεσαίωνα και αποτελούνταν από διαφορετικές συνοικίες οι οποίες αναφέρονταν ξεχωριστά στις απογραφές. Το 1867 έγινε έδρα Δήμου που συμπεριλάμβανε τον Κρούστα, την Πρίνα, το Καλό Χωριό, το Μαρδάτι, τον Άγιο Νικόλαο, τα Μέσα Λακώνια και τις Τάπες.
10

Το 1925 έγινε κοινότητα και από το 1998 αποτελεί ένα από τα 14 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αγίου Νικολάου. Στην απογραφή του 1940 η Κριτσά είχε 2.572 κατοίκους αλλά από τότε ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς (2.548 (1951), 2.396 (1961), 2.015 (1971), 1.910 (1981), 1.614 (2001). Επίσης έχει το φαράγγι της Κριτσάς του οποίου η αρχή είναι στην Κριτσά(στις Κουκίστρες) και το τέλος στο μικρό χωριό Τάπες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς έχει βραβευθεί για το λάδι του ως το καλύτερο λάδι στον κόσμο

1

Πως να έρθετε

Για να φτάσετε στην Κριτσά κινηθείτε δυτικά από την πόλη του Αγίου Νικολάου προς την ενδοχώρα για περίπου 20 λεπτά.
2

Από το Ηράκλειο μπορείτε να έρθετε, είτε μέσω της πόλης του Αγίου Νικολάου, είτε να κάνετε μια υπέροχη βόλτα από το Οροπέδιο Λασιθίου και να κατευθυνθείτε από την Ανατολική του έξοδο, μερικά χιλιόμετρα σε μεγάλο υψόμετρο.

3

,
4
,
11
,
12

πηγές: thisiscrete.gr

http://www.thisiscrete.gr/gr/cities-villages/kritsa-83
wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.