Εφάπαξ μόνο με την απόφαση εξόδου στην σύνταξη για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Αδύνατη θα είναι για όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 13η Μαϊου 2016 και μετά, έχοντας τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, η είσπραξη του εφάπαξ, χωρίς τη λήψη της σύνταξής τους

Σε έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος και το οποίο εστάλη προς το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), ξεκαθαρίζεται ότι εφεξής τέτοια αιτήματα απονομής εφάπαξ δεν θα γίνονται δεκτά. Η 13η Μαϊου είναι η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε εν ισχύ το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016). Στο έγγραφο τονίζεται ότι στο εξής θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης, για  να εγκριθεί η αίτηση απονομής εφάπαξ.

Από το συγκεκριμένο περιορισμό, γλιτώνουν μόνο  όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως τη 13η Μαϊου 2016 και των οποίων η καταβολή του εφάπαξ είχε «παγώσει» λόγω αδυναμίας τρόπου υπολογισμού. Τα εφάπαξ αυτής της κατηγορίας θα υπολογιστούν με το νέο τρόπο άρα θα υποστούν μειώσεις έως 20%, ανά περίπτωση, αλλά θα μπορούν να χορηγηθούν στους δικαιούχους,  ανεξάρτητα από το εάν έχει εκδοθεί η σχετική συνταξιοδοτική πράξη ή όχι.

Διατηρείται επίσης σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή των εισφορών σε όσους ξενοδοχοϋπάλληλους έχουν λάβει το εφάπαξ με 20ετία και θα συμπληρώσουν έως τη συνταξιοδότηση 60 τουλάχιστον πλήρεις μηνιαίες καταβολές. «Στην πράξη μετά το κούρεμα του 29,77% του 2012 και το νέο κατά 20% περίπου, απομένει ως εφάπαξ η επιστροφή των εισφορών», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελματών, ανακοινώνοντας πως θα προσφύγει στο Σ.τ.Ε. κατά του ασφαλιστικού νόμου.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *