Βροχή Διαττόντων Αυγούστου: Οι Περσείδες!

Η βροχή μετεώρων από Περσείδες είναι μία από τις φωτεινότερες και πιο συνεπείς βροχές που βλέπουμε. Φαίνονται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα, από τον οποίο πήρε η βροχή την ονομασία της. Οι Περσείδες πέφτουν όταν η Γη περνά μέσα από το μονοπάτι από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle, ο οποίος έχει περίοδο περιφοράς τα 135 έτη. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της βροχής, οι αστροπαρατηρητές μπορούν να δουν 60 έως 100 μετέωρα ανά ώρα. Η ταχύτητά τους αναμένεται να είναι περίπου 60,5 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.


Από τις 3 Αυγούστου ψάξτε για πρόωρους διάττοντες αστέρες κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύκτιων ωρών. Ενώ η επίσημη κορύφωση είναι στις 12 Αυγούστου, οι αστροπαρατηρητές θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τουλάχιστον 6 με 10 μετέωρα την ώρα από τα τοπικά μεσάνυχτα έως τις ώρες πριν από την αυγή.

Δύο Περσείδες πάνω από τα Μετέωρα.
Photo Credit: Babak Tafreshi


Συμβουλές Παρατήρησης

– Το να φύγετε μακριά από την πόλη βοηθάει. Όσο πιο μακριά από τη φωτορύπανση τόσο το καλύτερο (βέβαια, οι Περσείδες είναι ορατές μέσα από μια πόλη, μόνο που δεν είναι τόσο θεαματικές). 

– Δεν χρειάζεται κανένα ειδικό εξοπλισμό, είναι ορατές και με γυμνό μάτι. 

– Μια άνετη καρέκλα ή ξαπλώστρα (που να σας επιτρέπει να κοιτάζετε τον ουρανό) είναι ένα τεράστιο μπόνους. 

– Κάποιος να τις μοιραστείτε μαζί. Στην αστρονομία, συνήθως παίζουμε ένα παιχνίδι αναμονής με τη φύση. Έχοντας κάποιον μαζί μπορεί να βοηθήσει τόσο στην αναμονή, όσο και να προστεθεί σαν εμπειρία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη http://nightskygreece.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.