Πώς να φτιάξετε μουσταλευριά – κιοφτέρια

 

Τρύγος, πάτημα σταφυλιών, μούστος… Έρχεται η ώρα της μουσταλευριάς και του κιοφτεριού (ξηρή μουσταλευριά).

Ακολουθεί παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης από την Φρόσω Μπαϊλού – Μουρζανού, πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Πετρούπολης:

ΥΛΙΚΑ
3 κιλά μούστος

600 γραμμάρια αλεύρι

1 κουταλιά στάχτη

(μέσα σε σακουλάκι)

Καρύδια

Κανέλλα τριμμένη

Σουσάμι καβουρντισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε το μούστο, αν είναι δυνατό, μόλις πατηθούν τα σταφύλια και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα, για να βράσει. Ενώ βράζει βυθίζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ειδικό σακκουλάκι με την στάχτη (αυτό το σακκουλάκι πωλείται και στα φαρμακεία) και τον ξαφρίζουμε (αφαιρούμε, δηλαδή, ό,τι βγάζει στην επιφάνεια με το βράσιμο).

Αφού τον ξαφρίσουμε, τον αφήνουμε λίγο ακόμη πάνω από την φωτιά μέχρι να γλυκάνει.

Στη συνέχεια κι αφού αφαιρέσουμε το σακκουλάκι με την στάχτη, αφήνουμε τον βρασμένο μούστο να κατασταλάξει και τον σουρώνουμε για να φύγει η στάχτη.

Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει, αφού έχουμε ρίξει μέσα, αν το θέλουμε, και κομμάτια από καρύδι.

Βγάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μπολάκια ή σε ταψί, που έχουμε πασπαλίσει με τριμμένη κανέλλα και καβουρντισμένο σουσάμι.

Αν θέλουμε να ξηράνουμε την μουσταλευριά, διατηρούμε το μείγμα στο ταψί. Το κόβουμε πριν ξεραθεί σε κομμάτια.

Φωτογραφία: Νίκος Σφακιανάκης

πηγή





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *