Η ήσυχη παραλία Δίκτυννα στο Νομό Χανίων

 

Στην περιοχή Μένιες, στην ανατολική πλευρά του ακρωτηρίου Ροδωπού, μέσα σε δύο γειτονικούς, απάνεμους και απομονωμένους κόλπους βρίσκονται δύο ήσυχες παραλίες, η Δίκτυννα και ο Άγιος Γεώργιος.

Δίκτυννα

Η Δίκτυννα είναι μια όμορφη παραλία με άμμο που εναλλάσσεται με βότσαλο, και κρυστάλλινα νερά που βαθαίνουν απότομα. Απάνεμη, καθώς περιβάλλεται από βράχια, πήρε την ονομασία της από το αρχαίο ιερό της Θεάς Βριτόμαρτις που ήταν χτισμένο στην περιοχή και προσέλκυε πλήθη επισκεπτών που έμπαιναν στον ιερό χώρο μόνο με γυμνά πόδια.

Η Βριτόμαρτις ήταν θεότητα που ταυτιζόταν πολύ συχνά με την Θεά Άρτεμη. Ο Μίνωας, βασιλιάς της Κρήτης, την ερωτεύτηκε και στην προσπάθειά του να την κατακτήσει έφτασε να την καταδιώκει για εννέα μήνες. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει η Βριτόμαρτις ρίχτηκε στη θάλασσα από ένα βουνό και έπεσε σταδίκτυα κάποιων ψαράδων, οι οποίοι την έσωσαν. Για το λόγο αυτό, η Βριτόμαρτις, πήρε το όνομα Δίκτυννα, ενώ το βουνό από το οποίο έπεσε, Δικταίον. Σήμερα, το μόνο που θυμίζει την ύπαρξη του αρχαίου ιερού είναι κάποια διάσπαρτα ερείπια πίσω από τη παραλία και λίγες κολόνες ιωνικού και δωρικού ρυθμού τριγύρω. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, φυλάσσεται ένα ακέφαλο άγαλμα που βρέθηκε στην περιοχή.

Η παραλία απέχει 45 χλμ. περίπου από την πόλη των Χανίων και προσφέρεται για χαλάρωση και απομόνωση καθώς τριγύρω δεν υπάρχει καμία υποδομή εστίασης ή διαμονής αλλά και οτιδήποτε άλλο θα διευκολύνει την παραμονή σας σε αυτήν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε φροντίσει γιανερό, φαγητό και οτιδήποτε χρειαστείτε, όταν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε.

 

 

Άγιος Γεώργιος

Η παραλία Άγιος Γεώργιος στις Μενιές βρίσκεται αρκετά κοντά στην παραλία Δίκτυννα. Πρόκειται για έναν μικρό, απάνεμο, κλειστό από βράχια κόλπο, στον οποίο σχηματίζεται μια ήσυχη καιαπομονωμένη παραλία.

Η παραλία, η οποία απέχει 44 χλμ. περίπου από την πόλη των Χανίων, έχει άμμο, βότσαλο, μεγάλες πέτρες μέσα και έξω από τη θάλασσα και βαθιά, κρυστάλλινα νερά. Μπροστά στην παραλία βρίσκεται η έξοδος ενός μικρού φαραγγιού, ενώ σε απόσταση μόλις 500 μ. βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο οφείλει το όνομά της η παραλία.

Ο ναός, αποτελεί μέρος της ομώνυμης μονής που χτίστηκε τον 9ο αιώνα. Σε αυτήν είχαν ασκητέψει πολλοί μοναχοί, οι οποίοι όμως την εγκατέλειψαν αργότερα και κατέφυγαν στην περιοχή της Μονής Γωνιάς, λόγω των πειρατών που περνούσαν από την περιοχή και τους καταλήστευαν. Για να προφυλάσσονται από τους πειρατές, είχε κτιστεί κοντά στη μονή ένας μεσαιωνικός πύργος, που εξακολουθεί να ορθώνεται στον περίβολό της.

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου προσφέρεται και αυτή για χαλάρωση, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τριγύρω δεν υπάρχει καμία υποδομή εστίασης ή διαμονής. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχετε φροντίσει για νερό, φαγητό και οτιδήποτε πρόκειται να χρειαστείτε, όταν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε.

Στη νοτιοανατολική πλευρά του ακρωτηρίου Ροδωπού, βρίσκεται το γνωστό μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας ή Μονή Γωνιάς με την ομώνυμη παραλία μπροστά της.

πληροφορίες:www.destinationcrete.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *