Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα-Εκπτώσεις για όσους σπεύσουν-Πρόστιμα φωτιά σε όσους δεν τα δηλώσουν

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Περιλαμβάνει γενναίες εκπτώσεις για όσους σπεύσουν να τα δηλώσουν εντός διετίας και πρόστιμα-φωτιά για όσους δεν το κάνουν ενώ θα απαιτείται και υποχρεωτική βεβαίωση μηχανικού στις μεταβιβάσεις, μισθώσεις και κληρονομιές. Εκτός της ρύθμισης μένουν τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μετά τις 28/07/2011.

Νομιμοποιήσεις με μικρό κόστος. Αυτό θα είναι το μεγάλο κίνητρο για να δηλωθούν οικειοθελώς όλες οι παράνομες κατασκευές. Η προθεσμία θα είναι περιορισμένη και οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν μέσα σε δύο χρόνια από την ισχύ του νέου νόμου. Όσοι δεν προσέλθουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα φωτιά, όπως είπε από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Ο νέος νόμος που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες λύνει οριστικά και το πρόβλημα της τακτοποίησης των χιλιάδων αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα.
Εκτός νομιμοποίησης θα αφήνει και ο νέος νόμος όλες τις παράνομες κατασκευές μετά τις 28 Ιουλίου 2011. Ο έλεγχος των ακινήτων από μηχανικούς που τώρα είναι υποχρεωτικός στις μεταβιβάσεις επεκτείνεται στις μισθώσεις και τις κληρονομιές.

Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ζητούν μέχρι να εφαρμοσθεί ο νέος νόμος να παγώσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τις Πολεοδομίες.
Για τα αυθαίρετα που θα νομιμοποιούνται θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας.
Άλλες διατάξεις του νέου νόμου θα προβλέπουν: έκδοση των οικοδομικών αδειών αμέσως μόλις κατατεθεί ο φάκελος και ελέγχους στα θεμέλια, το σκελετό και στην αποπεράτωση των οικοδομών.
Νομιμοποιήσεις με τον υφιστάμενο νόμο γίνονται έως τις 8 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΕΡΤ





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.