Χρόνια πολλά από το χωριό του Αγίου Σύλλα !

Επιμέλεια- Φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη

 

Ο Άγιος Σύλλας, απέχει από το Ηράκλειο 14 χιλιόμετρα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 569 μέτρων στις δυτικές παρυφές του Γιούχτα.

Ένα χωριό με υπέροχους ανθρώπους, πρόθυμους να σου δώσουν όποια πληροφορία θέλεις και να σε κεράσουν το «βρισκούμενο».

Οι περισσότεροι κάτοικοι του σημερινού χωριού είναι προσφυγικής καταγωγής.

2

Σήμερα αποτελεί το Δεύτερο σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τεμένους  Στο χωριό  υπάγεται και ο οικισμός Κάμπος του Αγίου Σύλλα ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη.

7

Ο Άγιος Σύλλας Φημίζονταν    ανέκαθεν     για   τον   πλούσιο   πρωτογενή   τομέα  του . 

14Σταφιδοχώρι   με  παραγωγή  ποιοτικής   σταφίδας , ελαιότοπος    με  παραγωγή   αρωματικού  και  πλούσιου ,  σε   θρεπτικές  ουσίες ,  ελαιολάδου.

3

Σε έγγραφο του 1305 όπου και η αρχαιότερη μνεία του χωριού, παραδίδεται η πληροφορία ότι υπάρχουν δύο παλαιές εκκλησίες, του Αγίου Σίλα (Agio Sila) και της Παναγίας (Santa Maria) οι οποίες καταστράφηκαν με το σεισμό του 1303 και ανοικοδομήθηκαν από τον Rogerius de Rogerios με τη βοήθεια των κατοίκων.

11

Το όνομα του χωριού οφείλεται στο Άγιο Σύλλα που είναι και προστάτης του. Πρώτη φορά αναφέρεται στις βενετικές απογραφές. Κατά το 1583  αναφέρεται στον Καστροφύλακα (Κ 101)  S.Scilla, με  265 κατοίκους. Αναφέρεται επίσης  στο CatasticumEcclesiarum et monasterium comynis του 1320 σαν « χωρίον της περιοχής του Χάνδακα, της Paracandia».

26

Με βεβαιότητα μπορεί να θεωρηθεί ότι ο οικισμός είναι παλαιότερος του 13ου αιώνα και ανάγεται στην β΄ βυζαντινή περίοδο της Κρήτης, αλλά τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση «Κουτσουρέλια» όπου ανακαλύφθηκε ελληνιστική και ρωμαϊκή κεραμική δείχνουν ότι ο οικισμός «έρχεται» από την προχριστιανική εποχή.

15

Το παλιό χωριό όπως μαρτυρούν οι πηγές και τα ερείπια του ναού Άγιος Ιωάννης που βρισκόταν στη θέση «Περδικόνερο» (αναφέρεται στο Σιναΐτικο κώδικα του 1583) καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1645 (λίγο πριν από την έναρξη της πολιορκίας του Χάνδακα).

8

Στη γερμανική κατοχή οι κάτοικοι του χωριού με πρωτοστάτες τους Σαμαρείτηδες, ανάπτυξαν σπουδαία αντιστασιακή δράση, ενώ στην περιφέρεια του χωριού βρίσκεται το γνωστό ιστορικό σπήλαιο του Χαμαμουτζή που το καλοκαίρι του 1941 έγινε η ορκωμοσία της πρώτης ομάδας «Εθνικής Αντίστασης» (ιστορική διαδρομή). Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στην «παλιά Γέφυρα» στη θέση «Χάνι του Άγιου Σύλλα».

41

Σήμερα το αξιόλογο μνημείο βρίσκεται σε ένα παρακλάδι του Γιόφυρου, στο ύψος του οικισμού Χάνι Αγίου Σύλλα. Πρόκειται για ένα πετρόχτιστο γεφύρι πάνω στο δρόμο που μέχρι το 1910 συνέδεε το Ηράκλειο με τον Προφήτη Ηλία και τη Μεσαρά.

Στην καμάρα του γεφυριού υπάρχει εγχάρακτη η χρονολογία 1690.

Το σύγχρονο χωριό διαθέτει παραδοσιακούς χώρουςεστίασης, ωραία καφενεία και προσφέρει μακροήμερη διαμονή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολύ καλό επίσης είναι το πανηγύρι που οργανώνεται κάθε χρόνο την παραμονή του πολιούχου Αγίου Σίλα στις 29 Ιουλίου από τον πολιτιστικό σύλλογο της κωμόπολης.

21

Το δημοτικό σχολείο

Δημοτικό σχολείο στον Άγιο Σύλλα λειτούργησε για πρώτη φορά το 1916.Ένα μικρό απλό κτήριο, μιας αίθουσας, στο κέντρο του χωριού, στέγαζε εκείνη την εποχή τα όνειρα, τις προσδοκίες, τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης για τους κατοίκους του Αγίου Σύλλα.

9Στη θέση Τζαμί μεταφέρθηκε και λειτούργησε από το σχολικό έτος έως και το 1954 το σχολείο. Ένα κτήριο ακόμη ποιο μικρό από το προηγούμενο που με μεγάλη δυσκολία χωρούσε μαθητές και δασκάλους.

Το σημερινό διδακτήριο του Σχολείου με τη σημερινή του μορφή κτίστηκε και λειτούργησε  για πρώτη φορά το 1954.

Είναι κτισμένο στη μέση περίπου μιας έκτασης  12000 τ.μ. στο ψηλότερο και ομορφότερο σημείο του χωριού, πάνω στην κορφή του λόφου και κάτω ακριβώς από την ψηλότερη κορυφή του Γιούχτα (Δία) από όπου μπορεί να αγναντεύει όλη τη γη μέχρι τις κορφές του Ψηλορείτη, τα Αστερούσια και τη θάλασσα με το πετρωμένο θεριό , τη Ντία. Η θέα από εδώ είναι ανεμπόδιστη, απεριόριστη και καταπληκτική.

42

Είναι ένα  κτήριο 240 τ.μ. κτισμένο με πέτρες της περιοχής από ντόπιους τεχνίτες. Έχει τέσσερις(3) αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ένα γραφείο για τους δασκάλους     και  μια  αποθήκη.  Ο  χώρος  που   χρησιμοποιείται    από     τους  μαθητές   σαν  αυλή    είναι  2000  τ.μ. .

Από  το  1954  και  μετά  το σχολείο  λειτούργησε ως  τριθέσιο με μια μικρή παρένθεση από το 1994 ως  το 1997  που  λειτούργησε  ως  διθέσιο. Το 1994  ενσωματώθηκε  σε   αυτό  και το 1/θεσιο  σχολείο  Τζαγκαρακίου.

Σήμερα  υπηρετούν  σε  αυτό (4) τέσσερις δάσκαλοι.

Μπορείτε να δείτε μαθητές σε παλιές φωτογραφίες ΕΔΩ

18

.

45





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.