Από βδομάδα η αίτηση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2016-17

Την ερχόμενη Δευτέρα 11/7 ή το πολύ την Τρίτη 12/7 θα αναρτηθεί από την ΕΕΤΑΑ η πρόσκληση και η αίτηση για το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ όπου και θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες του προγράμματος.

Ειδικότερα μετά την αναβολή της ανάρτησης της πρόσκλησης από την ΕΕΤΑΑ που είχε ανακοινωθεί για την περασμένη Δευτέρα 4 Ιουλίου τελικά θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα (eetaa.gr) την Δευτέρα ή την Τρίτη 11 και 12 Ιουλίου αντίστοιχα. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» θα είναι και φέτος 81.000.

Υπολογίζεται ότι voucher θα λάβει περίπου το 80% όσων υποβάλλουν σχετική αίτηση. Πέρυσι υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις, πληρούσαν τις προϋποθέσεις οι 107.000 και έλαβαν το κουπόνι οι 81.000. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό τω παιδιών, καθώς και οι γονείς παιδιών με αναπηρία και άνεργοι.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, κατά μέσο όρο ικανοποιούνται οι αιτήσεις με μέσο ετήσιο εισόδημα περί τις 12.000 – 13.000 ευρώ. Από τα 175 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος (από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους), τα 100 εκατ. ευρώ προορίζονται για οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (το οποίο καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ) ενώ τα υπόλοιπα απευθύνονται σε όσες το υπερβαίνουν.

Για πρώτη φορά φέτος οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους, το οποίο μπορεί να απασχολείται όχι μόνο σε μία βάρδια (π.χ. πρωινή) αλλά εναλλάξ και στις δύο (π.χ. μία εβδομάδα στην πρωινή, την άλλη στην απογευματινή κ.ο.κ.), εάν ανάλογη είναι η επαγγελματική υποχρέωση του γονιού (λ.χ. ταμίας σε σούπερ μάρκετ). Επιπλέον, το voucher θα «ακολουθεί» τον δικαιούχο, γεγονός που σημαίνει ότι ο τελευταίος θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε άλλη δομή σε περίπτωση που μετακομίσει σε άλλη περιοχή. Όσοι τελικά δεν μπορέσουν να βρουν δομή για το παιδί τους δεν χάνουν την κυριότητα των κουπονιών, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να το λάβουν οι επόμενοι σε μοριοδότηση.

Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι δομές είναι λίγες και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Ενστάσεις ως προς το νέο σύστημα εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, ο οποίος σημειώνει ότι επειδή σε κάθε δομή οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις, κάποιοι δεν θα γίνουν δεκτοί και θα αναζητήσουν θέση σε άλλη δομή, η οποία όμως θα έχει καλυφθεί από άλλους δικαιούχους νωρίτερα.

Όπως σημείωσαν εκπρόσωποί της που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου,ουσιαστικά όσοι γονείς δεν καταφέρουν να βρουν δομή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και να κάνουν χρήση του voucher, θα το χάνουν. Έτσι, εκτιμούν ότι τελικά από τους συνολικά 81.000 δικαιούχους, στην πράξη οι ωφελούμενοι δεν θα υπερβαίνουν τις 60.000. Αυτό προκαλεί στους ίδιους ανασφάλεια, καθώς ως εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκφράζουν φόβους ότι σε πολλούς από αυτούς δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση, ωστόσο καθησυχαστική σε αυτό το ζήτημα εμφανίστηκε η κ. Φωτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν εκδοθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ και ενώ τα νέα δεδομένα μετά τις αλλαγές δεν έχουν γίνει γνωστά με λεπτομέρειες, ορισμένοι παιδικοί σταθμοί ξεκίνησαν τις γνωστές αθέμιτες και παραπλανητικές τακτικές.

dikaiologitika.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.