Φαράγγι των Μύλων Ρέθυμνο: Ο εγκαταλελειμμένος παράδεισος δίπλα στη πόλη

Το φαράγγι των Μύλων
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου μπορεί να συναντήσει κανείς έναν μικρό επίγειο παράδεισο πλούσιο σε σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας! Πρόκειται για τον παλαιό οικισμό των Μύλων που είναι χτισμένος στο Μυλιανό φαράγγι.

Περπατώντας το μονοπάτι
Ο οικισμός των Μύλων βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε απόσταση 7 χιλιομέτρων και βόρεια του χωριού Χρομοναστήρι! Είναι κτισμένος μέσα στο φαράγγι του οποίου η είσοδος ξεκινά από το Χρομοναστήρι και καταλήγει στο Ξηρό χωριό.


Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη μέσα στο βράχο
Το χωριό Μύλοι χτίστηκε την εποχή της Ενετοκρατίας γεγονός που μαρτυρείται από πολλά δείγματα ενετικής αρχιτεκτονικής σε πολλά μισογκρεμισμένα σπίτια αλλά και νερόμυλους!

Κατηφορίζοντας το όμορφο μονοπάτι με τα ψηλά δέντρα
Το μικρό ρυάκι που υπάρχει εντός του φαραγγιού, υπήρξε η βασική αιτία που οδήγησε τότε τους Ρεθεμνιώτες να χτίσουν μέσα στο φαράγγι. Αρχικά έχτισαν δέκα νερόμυλους και αλευρόμυλους με τους οποίους προμήθευαν αλεύρι την πόλη του Ρεθύμνου. Στη συνέχεια χτίστηκαν και τα σπίτια και έτσι δημιουργήθηκε ο οικισμός των Μύλων! Το χωριό ήταν χωρισμένο σε δύο μικρούς οικισμούς, τους Άνω και τους Κάτω Μύλους.

Πάνω Μύλοι
Στη δεκαετία όμως του 1970 επισημάνθηκε από γεωλόγους η πιθανή κατολίσθηση βράχων που υπάρχουν γύρω από το φαράγγι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να αποφασίσουν να το εγκαταλείψουν και να μετοικίσουν λίγα μέτρα παραπάνω χτίζοντας το σημερινό χωριό Μύλοι το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 270 μέτρων.

Εσωτερικό σπιτιού στους πάνω Μύλους
Σήμερα το φαράγγι των Μύλων αποτελεί έναν πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό μέσα στον οποίο μπορεί να απολαύσει κάνεις την απόλυτη δροσιά και ηρεμία που σου προσφέρει αυτή η μικρή όαση!


Γεφυράκι στο νότιο τμήμα του Φαραγγιού
Τα τεράστια δέντρα με τις πυκνές φυλλωσιές, το μικρό ποταμάκι που διέρχεται το εσωτερικό του φαραγγιού, τα μικρά και μεγάλα σπήλαια που συναντά κανείς κατά τη διάρκεια της περιήγησης, αποτελούν δείγματα ενός επίγειου παράδεισου και μιας σπάνιας ομορφιάς που σου προσφέρουν λίγα λεπτά γαλήνης και ηρεμίας μακριά από την φασαρία της πόλης!

Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν επίσης ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννου, των πέντε Παρθένων, της Αγίας Παρασκευής ενώ τα εναπομείναντα μισογκρεμισμένα σπίτια και τα μικρά σοκάκια στο εσωτερικό των δύο οικισμών σε ταξιδεύουν πολλά χρόνια πίσω, την εποχή που το μέρος έσφυζε από ζωή και έδινε το παρόν ενός δημιουργικού και ζωντανού οικισμού!

Ι.Ν. πέντε Παρθένων

http://www.zoumekriti.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.