H μάχη της Κρήτης. Το γλυπτό στο Ηράκλειο

Το γλυπτό στην Ανατολική πλευρά του πάρκου Γεωργιάδη και αναπαριστά την γενναία αντίσταση του Κρητικού λαού στους εισβολείς Γερμανούς στην Μάχη της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941.

Τίτλος έργου: Μάχη Κρήτης
Καλλιτέχνης: Γ. Κανακάκης
Θέση:Λεωφόρος Δημοκρατίας, Ανατολική πλευρά πάρκου Γεωργιάδη
Δημοτικό διαμέρισμα: 1
Έτος Κατασκευής:
Υλικό Κατασκευής: Χαλκός
Χορηγός – αναθέτης : Δήμος Ηρακλείου.
Περιγραφή γλυπτού : ο Κρητικός εποίει…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φωτο: Τσούμπας Γεώργιος

Σύντομη βιογραφία
«Η Ελλάς εις τα νεκρά τέκνα της και εις τους συμμάχους της Βρετανούς, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς τους μετά των Ελλήνων νενναίως πολεμήσαντας κατά την μάχην της Κρήτης, 20 Μαΐου 1941. Στους θυσιασθέντες εις τον κοινόν αγώνα υπέρ της Κοινής Ελευθερίας του κόσμου και της Ελλάδος».Η Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου 1941) και η γενναία Αντίσταση του Κρητικού λαού στους εισβολείς Γερμανούς καταγράφονται ως κορυφαία γεγονότα του Β” Παγκόσμιου Πολέμου. Η Γερμανική στρατιωτική ηγεσία είχε αποφασίσει επιχειρήσεις κατά της Κρήτης και είχε ετοιμάσει το πολεμικό σχέδιο «Merkur» (Ερμής) που στηριζόταν στη χρησιμοποίηση αερομεταφερόμενων επίλεκτων μονάδων αλεξιπτωτιστών. Το σχέδιο είχαν ετοιμάσει ο αρχηγός της Γερμανικής Αεροπορίας Γκαίριγκ και ο υπαρχηγός Στούντεντ. Την άμυνα της Κρήτης είχαν αναλάβει Άγγλοι, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί στρατιώτες. Τελικά την 27η Μαΐου 1941 κατελήφθησαν τα Χανιά και το Ρέθυμνο και στις 30 Μαΐου το Ηράκλειο.
Ο Δήμος Ηρακλείου για να τιμήσει την ηρωική αντίσταση των κατοίκων του νησιού έστησε το λαμπρό αυτό μνημείο.

 Φωτο: Τσούμπας Γεώργιος

Φωτο: Τσούμπας Γεώργιος

 

h_maxh_4-tsoumpas
Φωτο: Τσούμπας Γεώργιος
Φωτο: Γιώργος Ηλιάκης

Φωτο: Γιώργος Ηλιάκης

Βιβλιογραφία
Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, εργασία με τίτλο «Με μπρούντζο και με μάρμαρο…»

heraklionsculptures.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.