Μιλλιαράδες (Μιλιαράδω) στο Δ.Βιάννου

φωτογραφίες: Foto.Kik

Οι Μιλλιαράδες (Τοπική Κοινότητα Μιλλιαράδων) ανήκουν στον δήμο ΒΙΑΝΝΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “οι Μιλλιαράδες”. Έδρα του δήμου είναι η Άνω Βιάννος και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης. Το Δ.Δ. Μιλλιαράδων, έχει πληθυσμό 226 δημότες και περιλαμβάνει τον οικισμό Μιλλιαράδων και βρίσκεται σε απόσταση 52,5 χλμ. από το Ηράκλειο

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Μιλλιαράδες ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Μιλλιαράδων, του πρώην Δήμου ΒΙΑΝΝΟΥ του Νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Οι Μιλλιαράδες έχουν υψόμετρο 503 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο γνωστό και σημερινό επώνυμο Μιλιαράς, (βυζαντινό επώνυμο των πρώτων οικιστών), που σημαίνει αυτόν που κατασκευάζει μιλιάρια, δηλ. καζάνια. Άλλη εκδοχή για το όνομα (με γραφή Μηλλιαράδο) λέει ότι προέρχεται από τη λέξη “μήλα” που στην ομηρική γλώσσα σημαίνει πρόβατα. Και αυτό γιατί παλαιότερα [1] οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν βοσκοί.

milia2

Οι Μιλλιαράδες δεν αναφέρονται σε βενετικές απογραφές , ούτε στην τουρκική του 1671, ούτε στον κατάλογο του 1834. Στην απογραφή του 1881 αναφέρεται με 185 Χριστιανούς κατοίκους.

Παλαιότερη γραφή του χωριού είναι το ουδέτερο Μιλιαράδω.

 

milia3

Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στους Μιλλιαράδες θα βρείτε εδώ.

milia5





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.