Ανακοινώθηκαν από την Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα μέλη της Αντιπροσωπείας που θα συνοδεύσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και θα έχουν ενεργό ρόλο στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στο Κολυμπάρι Κισάμου.

Από τους 25 αρχιερείς που θα συμμετέχουν οι 6 είναι κρητικής καταγωγής και είναι οι εξής:

1. Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος

Η παρουσία του στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αναμένεται να δώσει πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας. Φυσικά ήταν αδιανόητο να μην μετείχε, αφού η επίσημη έναρξη της Αγίας Συνόδου θα ξεκινήσει από την έδρα του, με το συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

2. Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας γεννήθηκε στα Χανιά το 1938. Αναμένεται η φωνή του για τα θέματα της διασποράς να είναι διαφωτιστική. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας προφανώς επελέγη για να εκπροσωπήσει το χώρο της Ευρώπης στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

3. Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ

Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ γεννήθηκε το 1955 στη Σητεία. Διακρίνεται για την ελληνική του παιδεία και το χάρισμα του λόγου. Έχει εκδόσει αρκετά βιβλία θεολογικού και πνευματικού περιεχομένου. Την περίοδο αυτή είναι μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

4. Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας γεννήθηκε το 1958 στον Άγιο Νικόλαο. Έχει επωμισθεί μεγάλο μέρος της οργάνωσης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ενώ συμμετείχε σε όλες τις προσυνοδικές διασκέψεις που ετοίμασαν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι άριστος στην εκκλησιαστική διπλωματία και επικοινωνιακή πολιτική.

5. Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Τον τελευταίο καιρό ανακαινίζει το χώρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης όπου θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Σύνοδος και την Ιερά Μονή Γωνιάς, όπου θα τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

6. Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος γεννήθηκε το 1974 στην Κρήτη. Θεωρείται ένας από τους πιο μορφωμένους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου καίτοι από τους νεώτερους. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία, είναι από τους πιό ειδικούς σε θέματα Βιοηθικής και ένας από τα έμπιστα πνευματικά παιδιά του Πατριάρχου. Ο πολλά υποσχόμενος Ιεράρχης αναμένεται με τις γνώσεις του να συνεισφέρει στις εργασίες της Συνόδου ως ειδικός σύμβουλος του Πατριάρχου.