Βάζουν λουκέτο νηπιαγωγεία της Κρήτης?

Ρύθμιση-σοκ  που αν υλοποιηθεί θα προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια εκατοντάδων οικογενειών του νησιού οι οποίες έχουν μικρά παιδιά προωθεί το Υπουργείο Παιδείας μέσω ρύθμισης που αν υλοποιηθεί θα βάλει λουκέτο σε δεκάδες νηπιαγωγεία όλης της χώρας και δη του νησιού.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με ρύθμιση που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την έρευνα ,για πρώτη φορά θα υπάρξει διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων στα νηπιαγωγεία κυρίως απομακρυσμένων ,δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ,προκαλώντας σύγχυση και πανικό σε χιλιάδες γονείς που ζουν στην επαρχία και στέλνουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία .

Ποια είναι η ρύθμιση του υπουργείου; Από την επόμενη χρονιά αλλάζει το πλαφόν του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία και ενώ μέχρι σήμερα η ρύθμιση ήθελε να υπάρχουν το λιγότερο επτά μαθητές ανά νηπιαγωγό πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και θα απαιτούνται τουλάχιστον 14 νήπια για κάθε νηπιαγωγό.

Το νέο αυτό σενάριο αυτομάτως θα βάλει και ταφόπλακα στα περισσότερα νηπιαγωγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Μεσαράς ,  όπου σε κάποια χωριά ο αριθμός των νηπίων δεν φθάνει σε καμία περίπτωση τα 14 ενώ μεγάλη και η ταλαιπωρία που περιμένει τα νήπια .Για  να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο θα πρέπει πλέον να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα και μακριά από την περιοχή τους ενώ η αγωνία των γονέων θα χτυπήσει συν τοις άλλοις και κόκκινο στην περίπτωση που θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε γειτονικά νηπιαγωγεία με λεωφορεία της γραμμής, ακόμη και σε αυτήν την τόσο μικρή και ευαίσθητη ηλικία.

Αναμφισβήτητα νηπιαγωγεία που λειτουργούν μέχρι και σήμερα σε περιοχές με μικρό πληθυσμό θα καταργηθουν ,όπως για παράδειγμα στο Σίβα ,στα Σκούρβουλα , στους Στόλους , στις Καμάρες , στο Αντισκάρι, στη Μητρόπολη και δεν αποκλείεται σε Πόμπια και Πιτσίδια, εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιάς εκπαίδευσης “Φαιστός” στη Μεσσαρα κ. Γρηγόρης Γιαμαλάκης  προσθέτοντας χαρακτηριστικά:”Βεβαίως δεν μπορώ να σκεφτώ το τι θα γίνει με τα προνήπια , οι γονείς των οποίων εάν δεν καταφέρουν να τα εντάξουν σε κάποιο δημόσιο ΚΕΠΑ  τότε ενδεχομένως θα  χρειαστεί να βάλουν  βαθιά το χέρι στην τσέπη  για να φιλοξενηθούν σε κάποιο ιδιωτικό παιδικό σταθμό εκτοξεύοντας στα ύψη τον οικογενειακό τους προγραμματισμό μην έχοντας όμως  άλλη λύση.”

“Ήδη ενημερώνουμε τους γονείς για όλα αυτά που ακούγονται και το τι πρόκειται να συμβεί αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου. Όπως θα κινητοποιηθούμε εμείς ,έτσι καλούμε και εκείνους να το πράξουν στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο.” υποστηρίζει ο κ. Γιαμαλάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Δομίνικος Θεοτοκόπουλος κ. Γιώργος Μακράκης δεν κρύβει την ανησυχία του αλλά και την πλήρη αντίθεση του στα κυβερνητικά σχέδια . Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν τη νέα ρύθμιση , υπάρχουν δεκάδες νηπιαγωγεία όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά στην περιφέρεια που λειτουργούν με λιγότερο από 14 μαθητές .Δεν είναι δυνατό να μπει πλαφόν σε έναν τέτοιο αριθμό που αυτομάτως θα σημάνει και την εξαφάνιση του κλάδου των εκπαιδευτικών.

Το σίγουρο είναι θα υπάρξει συγχώνευση νηπιαγωγών και θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας. Ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και οι χιλιάδες οικογένειες που θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τον προγραμματισμό τους για τη φοίτηση των παιδιών τους από τη νέα χρονιά .Για τον λόγο αυτό αύριο θα προχωρήσουμε σε παράστασή διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης εξηγώντας στον κ.Τερζάκη για ποιο λόγο  στρέφοντα κατά του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλοντάς το παράλληλα ότι σχεδιάζει την κατάργηση των μισών νηπιαγωγείων της χώρας

Το Συντονιστικό των νηπιαγωγών τονίζει τα εξής: «Αρχίζουν λοιπόν αθρόες συγχωνεύσεις-καταργήσεις νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην επαρχία, στην οποία τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό».

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών.Έτσι σύμφωνα με τη νέα πρόταση, από την επόμενη χρονιά απαιτείται:

ένας νηπιαγωγός για τουλάχιστον 14 νήπια για τα αστικά κέντρα,πέντε νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.

Μέχρι σήμερα η ρύθμιση προέβλεπε γενικά το λιγότερο επτά, και όχι πάνω από 25, νήπια ανά νηπιαγωγό.

:Βάλια Μπούη  neakriti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.