Στα Χανιά ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας (φωτο)

Ένα καφενείο στα Χανιά συμπεριλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις λίστες με τα ωραιότερα παραδοσιακά καφενεία της χώρας.

Στα Χανιά ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά καφενεία της ΕλλάδαςΤο καφενείο κατάφερε μάλιστα να μπει στην τελική πεντάδα σε όλη την Ελλάδα, μετά από σχετική ψηφοφορία που έγινε πριν από τρία χρόνια.

Πρόκειται για το καφενείο “Πλάτανος” που βρίσκεται στο χωριό Φυλακή Αποκορώνου, εκεί όπου έπινε τον καφέ του και ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Το καφενείο άνοιξε ο Μάρκος Κυμιωνάκης το 1922, το πήρε μετά ο γαμπρός του, που το δούλευε με την κόρη του την κ. Ευθυμία, 94 ετών σήμερα, που ψήνει ακόμα καφέ, αν και τώρα τα ηνία τα έχει η εγγονή της.

Αυτό το καφενείο με τα 10 τραπεζάκια που πήρε το όνομά του από τον πλάτανο που βρίσκεται δίπλα, έχει μεγάλη ιστορία όπως και το ίδιο το χωριό που συγκαταλέγεται στους 400 παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας.

Στον “Πλάτανο” ήπιε τον καφέ του, μετά την πρώτη του αγόρευση ως δικηγόρος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο χωριό παλιά ήταν οι φυλακές και γι αυτό το χωριό το λένε Φυλακή. Εκείνη την εποχή ήταν και το Ειρηνοδικείο το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες τριών επαρχιών Αγ. Βασιλείου, Αποκορώνου και Σφακίων.

Κόσμος και κοσμάκης πέρασε από το καφενείο για να πιει καφέ, μια γκαζόζα “στα τέσσερα” και ένα καραφάκι κρασί, ρακί, ελίτσες, ντοματούλα, και το χειμώνα καμιά οφτή πατάτα, στην παλιά σόμπα.

Το καφενεδάκι είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, υπάρχουν όμως και άλλα: ένας Υστερομινωικός Τάφος, η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Άννας 700 ετών, περιηγητικά μονοπάτια, μνημεία, θρύλοι και ιστορίες.

Στα Χανιά ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας

(με πληροφορίες από madeincreta.gr)
aera.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *