O τρίκλιτος ναός των Τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο

O τρίκλιτος ναός των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και Νικολάου, βρίσκεται στην πλατεία των 4 Μαρτύρων στο Ρέθυμνο. Η πλατεία των 4 Μαρτύρων πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία και είναι από τα κεντρικότερα σημεία του Ρεθύμνου. Η πλατεία βρίσκεται έξω από την παλιά πόλη.

 Επιμέλεια-φωτογραφίες: Παπουτσάκη Βασιλική

4

Ο νέος τρίκλιτος ναός των Τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Μανουήλ, Γεωργίου και Νικολάου έχει οικοδο­μηθεί στη θέση παλαιότερων, ανατολικά της ομώνυμης πλατείας και κοντά στον χώρο του μαρτυρίου τους. Ο πρώ­τος ναός, που ήταν πολύ μεγαλύτερος, θεμελιώθηκε το 1905 από τον επίσκοπο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Διονύσιο Καστρινογιαννάκη, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 1947 κατεδαφίστηκε ως ετοιμόρροπος. Στη θέση του οικο­δομήθηκε ένας πολύ μικρότερος ναός, ο οποίος επίσης κα­τεδαφίστηκε το 1972. Στην ίδια θέση οικοδομήθηκε ο σημε­ρινός ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1975.

6
Οι Τέσσερις Νεομάρτυρες μαρτύρησαν το 1824 στις Μέλαμπες Ρεθύμνου.,και κα­ταξιώθηκαν αμέσως ως Άγιοι στη συνείδηση των Χριστια­νών. ΄Ηταν όλοι τους έγγαμοι, ενάρετοι στο βίο και  Kρυπτοχριστιανοί.
Το 1821 οι Έλληνες και οι Κρήτες πήραν τα όπλα ενάντια στους Τούρκους , πήραν μέρος και οι Τέσσερεις Μάρτυρες «πολεμήσαντες γενναία υπερ πίστεως και πατρίδος». Το 1824 ως γνωστόν κατεστάλη η επανάσταση στην Κρήτη. Τότε και οι Τούρκοι συνέλαβαν τους Αγίους 4 Μάρτυρες και τους οδήγησαν στον Μεχμέτ, Τούρκο Πασά του Ρεθύμνου, ο οποίος προσπάθησε με υποσχέσεις να τους πείσει να επιστρέψουν στον Μωαμεθανισμό.
8
Η απάντηση όμως των Αγίων ήταν γενναία και σταθερή «Εμείς χριστιανοί γεννηθήκαμε και χριστιανοί θα  αποθάνομε». Η φρικτή φυλακή και τα βασανιστήρια μέχρι την τελική καταδίκη τους στον δι’ αποκεφαλισμού  θάνατο ήταν η συνέχεια.
Στη θέση Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου στις 28 Οκτωβρίου 1824 οι Θείοι Μάρτυρες «το αίμα αυτών εθελουσίως δια την του Κυρίου πίστιν εξέχεαν».Τα ιερά τους λείψανα χριστιανοί  ενταφίασαν πλάι στον Ι. Ν.  του Αγίου Γεωργίου στα Περβόλια του Ρεθύμνου. Σήμερα  ιερά λείψανα τους  ευρίσκονται στην Ι.Μ  Αρκαδίου, το Ρέθυμνο, τις Μέλαμπες, Αθήνα κ.α.
333
Το άγαλμα του Κωστή Γιαμπουδάκη στην πλατεία 4 Μαρτύρων
Πολύ νωρίς, ίσως και από τον επόμενο χρόνο του μαρτυρίου τους, οι Ρεθυμνιώτες χριστιανοί τελούσαν λει­τουργίες, αφιερωμένες στη μνήμη τους. Κι αργότερα τους αναγνώρισαν ως προστάτες της σύγ­χρονης πόλης.
Στο τέμπλο του ναού υπάρχουν εικό­νες του Φώτη Κόντογλου, ο Ιησούς Χριστός, η Παναγία, ο Ιωάννης ο Πρό­δρομος και οι Τέσσερις Μάρτυρες, χρονολογημένες το 1955. H παλαιότερη γνωστή φορητή εικόνα των Aγίων Tεσσάρων Mαρτύρων  είναι «Ποίημα Iωάννου Φρανγκοπούλου Zακυνθίου, 1836».
Σε περίτεχνη λειψανοθήκη, που βρί­σκεται στο Ιερό Βήμα του ναού, φυ­λάσσονται οι τίμιες Κάρες των τριών από τους Τέσσερις Νεομάρτυρες.

Στον υπόγειο χώρο του ναού υπάρχει το παρεκκλήσι του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου (5 Δεκεμβρίου), λειτουρ­γεί ευρύχωρη αίθουσα διαλέξεων και άλλων δραστηριοτήτων.

 

Πηγές: rethymno.gr , nekros.blogspot.gr





One thought on “O τρίκλιτος ναός των Τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο

  1. AvatarΙωάννης Μάρκου Σαλτερής

    Το 1969, οι μεγαλύτεροι θα το θυμούνται, είχε πιάσει φωτιά το δάσος στον Άη Γιάννη που είναι πάνω από την πόλη και η φωτιά με τον δυνατό αέρα που φύσαγε κινούνταν απειλητικά προς αυτή. Ήδη τα πρώτα σπίτια τα είχαν εγκαταλείψει οι κάτοικοί τους, ενώ στο εσωτερικό της πόλης επικρατούσε απόγνωση. Τότε έγινε λιτανεία με τις κάρες των Αγίων και αμέσως ο δυνατός άνεμος και έπεσε αλλά άλλαξε και εντελώς διεύθυνση (γύρισε πίσω) και η φωτιά έσβησε σχεδόν από μόνη της. Το Ρέθυμνο το προστάτεψαν οι Τέσσερις Μάρτυρες.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.