H Mεγάλη Πόρτα ή Πύλη Guora στο Ρέθυμνο

επιμέλεια-φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη

Οι Βενετοί φρόντισαν να οχυρώσουν αυτό το κομμάτι γης -που αποτελεί χερσόνησο- με τείχη, για να προστατεύσουν την πόλη αφενός από τις πειρατικές επιδρομές και αφετέρου από τον επικείμενο κίνδυνο της τουρκικής επίθεσης.
Τα τείχη της πόλης διέθεταν τρεις εισόδους: η πρώτη ήταν η «Πύλη της Άμμου» στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, η δεύτερη και σπουδαιότερη ήταν η «Πύλη Guora» ή αλλιώς «Μεγάλη Πόρτα». Υπήρχε και μια τρίτη πύλη, εκεί που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της Σοχώρας. Στις μέρες μας, δεν σώζεται κανένα τμήμα του τείχους.

Η εξωτερική πλευρά της Πύλης στις αρχές του 20ου αι. Φωτογραφία G.Gerola

Η εξωτερική πλευρά της Πύλης στις αρχές του 20ου αι. Φωτογραφία G.Gerola

H Mεγάλη Πόρτα ή Πύλη Guora είναι ό,τι απομένει από την ενετική οχύρωση του Ρεθύμνου, Οι ντόπιοι την αποκαλούν «Μεγάλη Πόρτα» και παραμένει η είσοδος στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

 Η Μεγάλη Πόρτα, έχει άνοιγμα 2.60 μ. και πήρε το όνομα της από τον ρέκτορα Giacomo Guoro και ήταν η κύρια είσοδος της οχυρωμένης πόλης και οδηγούσε στην κεντρική πλατεία όπου ήταν συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια όπως η Loggia, η  κρήνη Rimmondi  και ο Πύργος του Ρολογιού.

2

H Μεγάλη Πόρτα εσωτερικά

1

Η Μεγάλη Πόρτα εξωτερικά

 

Διαβάστε επίσης:

Η Kρήνη Rimondi στο Ρέθυμνο

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.