Εικοσιοκτώ σκιτσογράφοι, 116 έργα- Γροθιά για το προσφυγικό

O πόνος, η πίκρα, η αδικία και η οργή καθρεφτίζονται με τον πιο εύγλωττο τρόπο μέσα από την κριτική ματιά των 28 γνωστών Ελλήνων σκιτσογράφων που παίρνουν την πένα τους και καυτηριάζουν το μείζον προσφυγικό ζήτημα των ημερών μας. Με την έμπνευση και τη σπιρτάδα τους μιλούν πολύ πιο εύγλωττα από οποιονδήποτε άλλο για το δράμα των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους μακριά από τις, παραδομένες στις φλόγες του πολέμου, πατρίδες τους.

Σκίτσο της Εφης Ξένου
Σκίτσο της Εφης Ξένου

Μια έκθεση για το καυτό προσφυγικό ζήτημα

Ο λόγος για τους σκιτσογράφους που συμμετέχουν στην έκθεση σκίτσων «Μετέωρο Βήμα» που έχει θέμα της το προσφυγικό και την παρουσιάζουν από κοινού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. «Εμείς οι μάχιμοι σκιτσογράφοι, μέσα από την δουλειά μας, παίρνουμε ούτως ή άλλως σαφή θέση απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν το αντιμετωπίζουμε επιδερμικά, ακουμπάμε την ουσία του. Είναι ευτυχής συγκυρία που ο Περιφερειάρχης αγκάλιασε με ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια, κάτι που μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νησιώτες που με αυταπάρνηση δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, που μέσω της διεθνούς γλώσσας του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό από κάθε άλλη μορφή παρέμβασης» ανέφερε στη σχετική συνέντευξη τύπου ο Πάνος Μαραγκός, πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή
Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή

Στη μνήμη του πρόσφατα χαμένου Γιάννη Καλαϊτζή

Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του πολυβραβευμένου σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο λόγος για τον σκιτσογράφο που άφησε το αποτύπωμά του σε έντυπα όπως «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή», «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ», «Σχολιαστής», «Γαλέρα» «Εφημερίδα των Συντακτών».  Υπήρξε ένας από τους κύριους συντελεστές του περιοδικού «Γαλέρα», του οποίου υπήρξε διευθυντής μέχρι το 2010 όταν και έκλεισε. Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εργάστηκε από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της. Δημοσίευσε το τελευταίο του σκίτσο στις 5 Φεβρουαρίου με θέμα το φλέγον ζήτημα του αγροτικού. Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Εξέδωσε και τα άλμπουμ Τσιγγάνικη ορχήστρα, Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης, Τυφών, Γιαταλεφτά Νοέμβρη, 2000 στα 4.  «Σκιτσάρω αγωνιώντας να κατανοήσω το προηγούμενο», έχει πει.

 

Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου

Οι σκιτσογράφοι που συμμετέχουν

Συμμετέχουν με 116 έργα οι Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis – Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

 

Σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη
Σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη

«Είναι μια πολύ σοβαρή έκθεση χωρίς τίποτα γελοίο ή αστείο…»

Σύμφωνα με τον σκιτσογράφο Βαγγέλη Παυλίδη, «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή έκθεση, για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν έχει τίποτα το γελοίο ή το αστείο Υπό την έννοια αυτή δεν είναι μια έκθεση γελοιογραφίας, αλλά μια έκθεση σκίτσου. «Ευτυχώς για μας τους γελοιογράφους, η κοινωνία μας αναγνωρίζει το δικαίωμα να λέμε πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να πουν. Μέσα από την έκθεση αυτή, το ευρύτερο κοινό θα μπορεί να δει το προσφυγικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση»

 

Σκίτσο του Γιάννη Κυριακόπουλου
Σκίτσο του Γιάννη Κυριακόπουλου

Μια έκθεση με εκκίνηση τη Ρόδο που θα ταξιδέψει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας

Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 7 Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου (Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Ρόδου). Μετά τη Ρόδο, το «Μετέωρο Βήμα» θα περιοδεύσει σε νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με κατάληξη το κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

 

Σκίτσο του Βαγγέλη Παυλίδη
Σκίτσο του Βαγγέλη Παυλίδη

 

Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου
Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου

 

 

Σκίτσο της Μαρίας Τζαμπούρα
Σκίτσο της Μαρίας Τζαμπούρα

πηγή





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.