Το Βενετσιάνικο φρούριο Καλές στην Ιεράπετρα

Το Ενετικό (ή ίσως Γενοβέζικο) φρούριο «Καλές», κτίστηκε από τους Ενετούς, πάνω στο νότιο μόλο του αρχαίου λιμανιού της Ιεράπετρας , προς την πλευρά της Σαρακήνας, και είναι από τα ιστορικά μνημεία που αντέχουν στο χρόνο παρά την μεγάλη καταπόνηση που έχουν δεχτεί από σεισμούς και κατακτητές.

Η σημερινή του ονομασία «Καλές» ασφαλώς αποτελεί παραφθορά της Τουρκικής λέξης «κούλες», που σημαίνει πύργος.

Ιστορία

Οι Ενετοί κατέλαβαν την Κρήτη το 1212. Η Ενετοκρατία διήρκεσε στην Ιεράπετρα από τον 13ο μέχρι τον 17ο αιώνα.

Ο Καλές της Ιεράπετρας κτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα, για να προστατεύει τη πόλη και το λιμάνι της.

1

Σύμφωνα με μία εκδοχή το κάστρο κτίστηκε το 1212 από το Γενοβέζο πειρατή Ενρίκο Πεσκατόρε που αμέσως μετά το πούλησε στους Ενετούς.

Το 1508 καταστράφηκε από σεισμό. Οι ζημιές που σημειώθηκαν τότε δεν αποκαταστάθηκαμν πλήρως ίσως λόγω της έκτασής τους. Το κάστρο ενισχύθηκε αργότερα, το 1626, από τον Φραντζέσκο Μοροζίνι.

3

Όταν η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1647, το κάστρο επιδιορθώθηκε. Από αυτή την περίοδο κρατάει και το όνομα της «Καλές». Οι Τούρκοι έκτισαν και μεγαλύτερο κάστρο στην Ιεράπετρα, καθώς και τείχη που περιέβαλλαν την πόλη που γκρεμίστηκαν από τους ενθουσιώδεις κατοίκους μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Από το κάστρο αυτό ελάχιστα ίχνη σώζονται σήμερα.

4

,

5

πληροφορίες: kastra.eu

φωτογραφίες: Παπουτσάκη Βασιλική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.