Η Santa Catarina ruinata στο «Μπεντενάκι», στο Ηράκλειο

Κάνοντας μια βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, λίγο πριν το ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών προς τη θάλασσα, συναντάμε ένα εντυπωσιακό κτηριακό σύμπλεγμα που ήρθε στο φως το 2008.

Το Μάρτιο του 2008, κατά την εκτέλεση εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, στην περιοχή γνωστή ως «Μπεντενάκι», αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, σημαντικές για την τοπογραφία της πόλης του Ηρακλείου.
Έως σήμερα, η ανασκαφική έρευνα έχει αποκαλύψει ένα κτηριακό σύμπλεγμα με διττλό χαρακτήρα, αμυντικό και λατρευτικό.

11

Έχει αποκαλυφθεί τμήμα πύργου, με μεγάλους ισόδομους λίθους, καθώς και τμήματα διαφόρων εγκαταστάσεων, όπως θολοσκεπής χώρος-στοά, φρέατα, δεξαμενές, βοτσαλωτά και πλακόστρωτα δάπεδα.
Στην παραπάνω οχύρωση προσκολλήθηκε σε μεταγενέστερη φάση κόγχη ιερού και μετατράπηκε σε ναό. Ο ναός φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο που σώζεται αποσπασματικά και χρονολογείται στα τέλη του 13ου-αρχές του 14ου αιώνα. Σώζεται ολόκληρη η κόγχη του ιερού, με ίχνη από την παράσταση των Συλλειτουργούντων Ιεραρχών, το δάπεδο και το αποτύπωμα της Αγίας Τράπεζας.

19

Στο νότιο τοίχο του ναού σώζεται η παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας με ποινές των Κολασμένων. Στο δυτικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν τοιχογραφίες, με φυτικά και διακοσμητικά μοτίβα και την παράσταση της Βαϊοφόρου.

14

Σε όλη τη νέκταση του δαπέδου σώζονται τάφοι, καθώς και δύο επιμελημένα αρκοσόλια στον τοίχο της βόρειας κεραίας της ενετικής περιόδου. Οι τάφοι συνεχίζονται και εκτός του δυτικού ορίου του συγκροτήματος. Ο ναός ήταν άγνωστος. Σε χάρτη του Domenico Rossi da Este του έτους 1567 μνημονεύεται ανατολικά του Αγίου Πέτρου και προς το παράκτιο τείχος η Santa Catarina ruinata, ενώ σε χάρτη του ίδιου του 1570 δεν σημειώνεται πλέον τίποτα στη θέση αυτή.
Η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη

Διαβ’αστε επίσης

Ο Ναός του Αγίου Πέτρου της Μονής του Τάγματος των Δομηνικανών στο Ηράκλειο

 

πληροφορίες: Φίλοι ενετικών τοιχών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.