Βόλτα στα <Κολλητά Φαράγγια> , στο Νομό Ρεθύμνου

Πρόκειται για δύο φαράγγια που επικοινωνούν μεταξύ τους, ανήκουν στο επίσημο ορειβατικό μονοπάτι Ε4 και δίνουν στον περιηγητή τη δυνατότητα να δει και να θαυμάσει διάφορες όψεις του κρητικού τοπίου.

Τα Κολλητά φαράγγια βρίσκονται στην περιοχή της Αργυρούπολης, περίπου στα 22χλμ νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου. Τα φαράγγια αυτά είναι παράλληλα μεταξύ τους και καταλήγουν στο χωριό Κάτω Πόρος.

Το δεύτερο φαράγγι ονομάζεται Μουντριανό (η διάσχισή του διαρκεί περίπου 1,5 ώρα), βρίσκεται στα ανατολικά και πήρε το όνομά του από το γραφικό χωριό Μούντρος, με το οποίο γειτνιάζει.

2Η πεζοπορία στα φαράγγια είναι ιδανική για πεζοπορία καθώς είναι εύκολη και η ομορφιά τους είναι συγκλονιστική συνδυάζοντας την αγριότητα του κρητικού βουνού αλλά και την υποβλητική ατμόσφαιρα του δάσους με τα αιωνόβια πλατάνια και όλα αυτά με τη συνοδεία των αρωμάτων από το δίκταμο που φυτρώνει στην περιοχή από τους αρχαίους χρόνους. Ιδανική περίοδος για να περπατήσει κάποιος στην περιοχή είναι καλοκαίρι – φθινόπωρο γιατί κατά την περίοδο βροχοπτώσεων δημιουργούνται ποτάμια-χείμαρροι μέσα στα φαράγγια. Το Μουντριανό διατρέχεται από ποτάμι όλο το χρόνο αλλά καθώς το μονοπάτι είναι πάνω την ανατολική πλαγιά του φαραγγιού είναι εφικτή η προσπέλαση του και τους χειμερινούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής εκτός από τις εκπλήξες που μας επιφυλλάσσει η ίδια η κρητική φύση, δάση με αιωνόβια πλατάνια, σπηλιές με σταλακτίτες σε ιδιαίτερους σχηματισμούς…  θα δούμε αρκετά ασβεστοκάμινα στα κολλητά φαράγγια που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα και για όσους θα επιχειρήσουν μια συνολική πορεία στα δυο φαράγγια στο μέσο τους θα συναντήσουν τα απομεινάρια του εγκαταλελειμμένου οικισμού Νησί.

Το Νησί εγκαταλείφθηκε κατά τη δεκαετία του 1970 λόγω της εκβιομηχάνισης αλλά και της δυσκολίας να φτάσει το ηλεκτρικό στην περιοχή. Τα υπέροχα πετρόκτιστα κτίρια που διασώζονται αποτελούν μάρτυρες της ευημερίας που υπήρχε κάποτε στην περιοχή.

Μια προτεινόμενη διαδρομή είναι η έναρξη της πεζοπορίας από το χωριό Μούντρος, γνωστό για τις πηγές και τις βρύσες του. Στο χωριό υπήρχε κέντρο της βενετσιάνικης διοίκησης κι έτσι έχει πολλά βενετσιάνικα χτίσματα (δικαστήριο, φυλακή, επαύλεις ευγενών με θυρώματα που παραπέμπουν σε αυτά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου).

3Από το χωριό μπορεί να κατευθυνθεί κανείς στη βόρεια είσοδο του Μουντριανού φαραγγιού. Το καλοσχηματισμένο μονοπάτι καταλήγει στην κοίτη του ποταμού. Το μονοπάτι συνεχίσει πάνω στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού καθώς περνάει πάνω από πανύψηλα πλατάνια ενώ κατά μήκος του ποταμού σχηματίζονται πολλές μικρές λιμνούλες.

Το φαράγγι καταλήγει κοντά στο χωριό Βελονάδο. Από εκείνο το σημείο θα πρέπει ο περιπατητής να ακολουθήσει τον ασφάλτινο δρόμο δυτικά μέχρι την είσοδο των Κολλητών φαραγγιών, κοντά στο χωριό Βιλανδρέδο.

Τα κολλητά φαράγγια είναι πιο όμορφο και σαφώς εντυπωσιακότερο από το Μουντριανό. Είναι καταπράσινο, γεμάτο αιωνόβια ποτάμια, με σπηλαιώσεις και το μονοπάτι διέρχεται κατά μήκος της κοίτης του ποταμού. Το πιο επιβλητικό σημείο του είναι σχεδόν στο κέντρο του φαραγγιού όπου οι δύο  ψηλές πλαγιές σχεδόν σμίγουν αφήνοντας ένα πολύ στενό πέρασμα ενώ η κοίτη είναι γεμάτη με γιγάντιους βράχους. Στις ορθοπλαγιές του έχουν φυτρώσει συκιές και πρινάρια που μοιάζουν να αιωρούνται, ενώ παντού υπάρχει δίκταμο.

Μετά από τετράωρη πορεία το φαράγγι καταλήγει σε ένα παλιό πετρόκτιστο μονοπάτι που ελίσσεται ανηφορικά μέσα σε δάφνες, μυρτιές και πρίνους και οδηγεί στο χωριό Κάτω Πόρος και στην περιοχή Πέντε Παρθένων. Εδώ υπάρχουν τρεχούμενες πηγές με αιωνόβια πλατάνια, το εκκλησάκι των Πέντε Παρθένων ενώ έχουν ανακαλυφθεί και λαξευτοί τάφοι της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου.

4

.

5

.

6

checkincreta





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.