Το κάστρο της Γραμβούσας στο Νομό Χανίων

Στη νησίδα της Ήμερης Γραμβούσας, στη δυτική Κρήτη, βρίσκεται το επιβλητικό ενετικό κάστρο της Γραμβούσας. Χτίστηκε για την προστασία του φυσικού λιμανιού της νησίδας, με αφορμή την οχύρωση ολόκληρης της Κρήτης που επιχειρήθηκε κατά τα τέλη της Βενετοκρατίας.

×ÁÍÉÁ-ÃÑÁÌÂÏÕÓÁ

Το κάστρο της Γραμβούσας άρχισε να κτίζεται το 1584 και έχει σχήμα ακανόνιστο, τρίπλευρο με τείχη και προμαχώνες, ενώ από τη βόρεια πλευρά καλύπτεται από απροσπέλαστα βράχια.

Από μια θολωτή στοά γίνεται η είσοδος στο εσωτερικό του κάστρο της Γραμβούσας, όπου σώζονται δύο μεγάλες δεξαμενές που συγκέντρωναν τα νερά της βροχής,  θεμέλια κτιρίων, ο ναός του Ευαγγελισμού και η πυριτιδαποθήκη, που μετατράπηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σε τζαμί. Τα τείχη είχαν χτιστεί με τοπικό ασβεστόλιθο.

×ÁÍÉÁ-ÃÑÁÌÂÏÕÓÁ

Το Κάστρο της Γραμβούσας παραδόθηκε με προδοσία στους Τούρκους το 1692.  Παρέμεινε στην Οθωμανική κατοχή μέχρι τα χρόνια της επανάστασης του 1821. Οι Έλληνες που το κατέλαβαν, το χρησιμοποιούσαν ως ασφαλές κέντρο για θαλάσσιες επιδρομές και πειρατεία. Έπειτα ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε στα χέρια τους μέχρι την πλήρη ερήμωση και εγκατάλειψή του.

Της Γραμβούσας τ΄ Ακρωτήρι . Για ποιον είναι γραμμένος ο στίχος (δες εδώ)

Γραμβούσα

 

grambousa-06

 

Για το κάστρο δες και εδώ

Τα δύο ακατοίκητα νησιά της Γραμβούσας, η Άγρια και η Ήμερη βρίσκονται κοντά στο ομώνυμο ακρωτήρι των Χανίων μόλις δύο μίλια βορειοδυτικά της  λιμνοθάλασσας του Μπάλου

Η Άγρια Γραμβούσα βρίσκεται βόρεια από το ακρωτήριο και η πρόσβαση ως εκεί είναι αρκετά δύσκολη, λόγω των ψηλών βράχων που περιτριγυρίζουν το νησί σαν τείχη. Το νησάκι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura, όπως και η ευρύτερη περιοχή, καθώς στους βράχους του φιλοξενεί γλάρους και διάφορα είδη πουλιών.

gramvousa-3Ήμερη Γραμβούσα

Το νησάκι της Ήμερης Γραμβούσας είναι προσβάσιμο. Εκτός από μια όμορφη παραλία εκεί υπάρχει και ένα περίφημο φρούριο, που το κατασκεύασαν Ενετοί. Στη νότια πλευρά της νησίδας σχηματίζονται δύο μεγάλοι κόλποι, ανάμεσα στους οποίους υπάρχει ένα ναυάγιο. Το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.

Στον κόλπο της Γραμβούσας, που βρίσκεται κάτω από το φρούριο, αποβιβάζονται καθημερινά το καλοκαίρι εκατοντάδες επισκέπτες με τα καραβάκια, που εκτελούν το δρομολόγιο μιας ώρας από το λιμάνι της Κισσάμου

Οι τουρίστες, που φτάνουν στην Ήμερη Γραμβούσα, μπορούν να περιηγηθούν στο κάστρο και να δουν από κοντά το ναυάγιο και φυσικά να κολυμπήσουν. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το μικρό ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και ένα καφενείο από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα.

Τρόφιμα και νερό, οι επισκέπτες της Γραμβούσας μπορούν να προμηθευτούν από τα μπαρ των τουριστικών πλοιαρίων.

 

πηγή

One thought on “Το κάστρο της Γραμβούσας στο Νομό Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *