Οικία Τσαχάκη-Το αρχοντικό της οδού Θεσσαλονίκης 11 στο Ηράκλειο.

Δίπλα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, πολύ κοντά στον Άγιο Μηνά, είναι η οδός Θεσσαλονίκης. Στον αριθμό 11, βρίσκεται η οικία Τσαχάκη.

3

Εξαίρετο δείγμα του ρομαντικού νεοκλασικισμού, η ”οικία Τσαχάκη” είναι ένα από τα κομψότερα σωζόμενα κτήρια της πόλης του Ηρακλείου. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό, ο οποίος φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις αρχιτεκτονικές λύσεις του Ε. Τσίλλερ. Στην οικία Τσαχάκη είναι εμφανείς σημαντικές ομοιότητες με το περίφημο μέγαρο Σταθάτου, έργο του Τσίλλερ που βρίσκεται στη γωνία της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Ριζάρη στην Αθήνα. Η κατοικία εγκαινιάσθηκε στις 25 Απριλίου 1912, όπως μαρτυρείται από σχετική επιγραφή που είναι χαραγμένη στη δευτερεύουσα σιδερένια αυλόθυρά της.

6Το κτίριο είναι λιθόκτιστο, διώροφο και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Η μορφολόγηση των όψεων έχει γίνει με τη χρήση αυστηρών αξόνων συμμετρίας.Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη διαμόρφωση του γωνιακού τμήματος, όπου δημιουργείται πολυγωνική απότμηση με μικρό αύλειο χώρο εμπρός από αυτήν. Εδώ τοποθετείται η κεντρική είσοδος, η οποία ανοίγεται κάτω από εξώστη με ημικυκλική κάτοψη.

Αξιόλογες είναι επίσης και οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές και μορφολογικές επιλογές : ο ημικυκλικός εξώστης υποβαστάζεται από δωρικούς κίονες, οι γωνίες στις όψεις ορίζονται με πεσσούς και τονίζεται ιδιαίτερα η στέψη του κτίσματος. Πλήθος διακοσμητικών στοιχείων, όπως παραστάδες, αετώματα, κόγχες και κεραμοπλαστικές κατασκευές συνθέτουν ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Οι οροφές ορισμένων εσωτερικών χώρων έχουν διακοσμηθεί με οροφογραφίες.2

Η κ. Ειρήνη Τσαχάκη, 88 χρονών πλέον (η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στο Ηράκλειο) θυμάται: “Ημουν νέα κοπέλα όταν ο Γιώργος με έφερε να μείνω σε αυτό το υπέροχο σπίτι: Ηταν λίγο μετά που φύγανε οι γερμανοί. Οσο ήταν εδώ, οι γερμανοί είχαν καταλάβει το οίκημα και το χρησιμοποιούσαν για γραφεία.

Το “ρημάξανε” κυριολεκτικά.
Μετά που τέλειωσε ο πόλεμος αναγκαστήκαμε να το επιδιορθώσουμε. Και αρχίσαμε από τα πατώματα όπου η κατάσταση ήταν απερίγραπτη”.
Το κτίριο είναι λιθόκτιστο, διώροφο και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Η μορφολόγηση των όψεων του έχει γίνει με τη χρήση αυστηρών αξόνων συμμετρίας. Ολως ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη διαμόρφωση του γωνιακού τμήματος: δημιουργείται πολυγωνική απότμηση με μικρό αύλειο χώρο εμπρός από αυτήν.
Εδώ τοποθετείται και η κεντρική είσοδος η οποία ανοίγεται κάτω από εξώστη με ημικυκλική κάτοψη. Αξιόλογες είναι επίσης και οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές και μορφολογικές επιλογές: ο ημικύκλιος εξώστης υποβαστάζεται από δωρικούς κίονες, οι γωνίες στις όψεις ορίζονται με πεσσούς και τονίζεται ιδιαίτερα η στέψη του κτίσματος. Πλήθος διακοσμητικών στοιχείων όπως παραστάδες, αετώματα, κόγχες και κεραμοπλαστικές κατασκευές συνθέτουν ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.
Οι οροφές μάλιστα ορισμένων εσωτερικών χώρων έχουν διακοσμηθεί με οροφογραφίες.
Αυτό το σπίτι είναι από τα διατηρητέα το καλύτερο. “Τότε χτίζανε γερά σπίτια, όχι όπως τώρα”, λέει η κ. Ειρήνη Τσαχάκη.
Το αρχοντικό της οδού Θεσσαλονίκης κάποτε γνώρισε μεγάλες δόξες. Σήμερα ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του. Κομμάτια του μπαλκονιού καταρρέουν, πράγμα επικίνδυνο για τους περαστικούς. “Κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα διατηρητέα πια. Ούτε η Πολιτεία, ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού, κανένας”, παραπονιέται η κ. Ειρήνη. “Εμείς ό,τι κάνουμε. Αύριο μάλιστα έρχονται μάστορες να επισκευάσουν το μπαλκόνι”.
Το αρχοντικό της οδού Θεσσαλονίκης 11 ανήκει πλέον στα 2 εγγόνια της Ειρήνης Τσαχάκη ενώ την επικαρπία έχει η μονάκριβη κόρη της η Μαρία.

tsaxaki2

φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη

 kairatos.com.gr,odysseus.culture.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.