Η ακονόπετρα

Η  ακονόπετρα, είναι πέτρα, φυσική ή τεχνητή, που χρησιμεύει για το τρόχισμα διαφόρων μεταλλικών εργαλείων. Κατασκευάζεται συνήθως από σμύριδα ή από τεχνητές ύλες όπως το τεχνητό κορούνδιο και το ανθρακοπυρίτιο. Τα υλικά αυτά, κονιορτοποιημένα, ρίχνονται μέσα σε σκληρό συνδετικό υλικό (άργιλο, καουτσούκ, τεχνητό ρετσίνι), το οποίο υπό μεγάλη πίεση αποκτά διάφορα σχήματα (πλάκα, τροχός κ.ά.). Τα φυσικά α., όπως ο μαύρος σχιστόλιθος και ο χαλαζίας, χρησιμοποιούνται περισσότερο για τα κοινά βιοτεχνικά εργαλεία. Α. υψηλής ποιότητας υπάρχουν και στην Ελλάδα, κυρίως στη Νάξο και στην Κρήτη, τα οποία χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για το ακόνισμα μαχαιριών.

Οι κάτοικοι της Ελούντας ασχολούνταν  και με την εξόρυξη της ακονόπετρας. (  λεπτόκοκκη σμύριδα). Τα ακόνια της Ελούντας ήταν γνωστά στην Ευρώπη από παλιά με το όνομα τούρκικες πέτρες  ή Ναξία λίθος.  Η ακονόπετρα εξορύσσεται μέχρι σήμερα.

12800332_1071375426218177_5393147225969169963_n

Ποιος άκουσε καταμεσήμερα (Γ.Σεφέρης)

Ποιος άκουσε καταμεσήμερα
το σύρσιμο του μαχαιριού
στην ακονόπετρα;
Ποιος καβαλάρης ήρθε
με το προσάναμμα και το δαυλό;
Καθ’ ένας νίβει τα χέρια του
και τα δροσίζει.

Και ποιος ξεκοίλιασε τη γυναίκα,
το βρέφος και το σπίτι;
Ένοχος δεν υπάρχει. Καπνός.
Ποιος έφυγε, χτυπώντας
πέταλα στις πλάκες;
Κατάργησαν τα μάτια τους, τυφλοί.
Μάρτυρες δεν υπάρχουν πια, για τίποτε.

 IMGP0283
φωτογραφίες: gocrete.blogspot.gr, Helene Semanderes

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.