«Σκοτσέζικο ντους» από Λαγκάρντ: Ελάφρυνση χρέους αλλά… ισχυρές οικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις

Ηχηρό, διπλό μήνυμα στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Με διπλωματική γλώσσα ασφαλώς, η επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι το Ταμείο θα είναι κυρίαρχο από εδώ και στο εξής στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλά και στη σημαντική ανακούφιση του χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Ομως, φαίνεται να ζητά ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που δεν θα αφορά μόνο το ασφαλιστικό αλλά θα περιλαμβάνει τα πάντα, επομένως και τα δημοσιονομικά, ανοίγοντας πιθανότατα νέες «πληγές». Ζήτησε «ισχυρές πολιτικές» στην οικονομία.

Σε αντάλλαγμα της πιστής εφαρμογής του προγράμματος και των γενναίων μεταρρυθμίσεων η κ. Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά τη συνάντηση:

«Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει εύρωστη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», σημειώνει.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό όπως επίσης και σημαντική ανακούφιση χρέους από τους ευρωπαϊους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη πτωτική τροχιά».

imerisia.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.