ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ IScreta.gr- Ανακρίβειες στο Βρετανικό μουσείο για την καταγωγή των Μινωιτών

Του ειδικού συνεργάτη

Γιώργου Παπουτσάκη

Εδώ και μερικούς αιώνες γίνεται συζήτηση για την καταγωγή των Ελλήνων (π.χ. θεωρία Φαλμεράυερ) καθώς και για την καταγωγή των Μινωιτών. Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και με τη βοήθεια του DNA γίνονται πλέον πολλά πειράματα που δε στηρίζονται σε εικασίες, σε παραδόσεις και στην καταγραφείσα ιστορία, αλλά και σε κάτι αδιάψευστο: αυτό που αφήνει κληρονομιά το οστό ενός ανθρώπου.

Εδώ σήμερα δεν γίνεται προσπάθεια για επιστημονική έρευνα ούτε για τοποθέτηση επί αυτής.

Για τους Μινωίτες έχουν ακουστεί πολλά. Ότι ήταν μαύροι. Ότι ήταν εβραϊκής ή φοινικικής καταγωγής, ότι ήταν ή δεν ήταν Έλληνες.

Τελευταία, με τη χρήση DNA έχει πάντως αποδειχτεί ότι οι σύγχρονοι Κρήτες ελάχιστα διαφέρουν από τους Μινωίτες. Επίσης, σε γενικές γραμμές, οι σύγχρονοι Έλληνες από την ηπειρωτική Ελλάδα (νότια), ελάχιστα διαφέρουν από τους Κρητικούς . Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι με ελάχιστες προσμίξεις που υπάρχουν στην ακραία Ανατολική Κρήτη από Ασιατικά φύλα και από μικρές προσμίξεις στη Δυτική Κρήτη από την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία, ο πληθυσμός παραμένει γενετικά ουσιαστικά αμετάβλητος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πράγματι οι Κρήτες, όπως και οι υπόλοιποι νεοέλληνες (με εξαίρεση κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας), ανήκουν στη λεγόμενη Μεσογειακή φυλή σε ποσοστό πάνω από 70% (δολιχοκέφαλοι δηλαδή με μακρόστενο πρόσωπο).

Για τη γλώσσα των Μινωιτών υπάρχουν πολλές ερμηνείες, με βασική τελευταία ότι ήταν η ελληνική, η οποία και χρησιμοποιούνταν από τα υπόλοιπα ελληνικά φύλλα (Πελασγοί ή Προέλληνες ή Αιγαίοι κλπ)

Στην κάρτα που σε εισάγει στο «Μινωικό» Πολιτισμό στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο (βλέπε φώτο), υπάρχουν τρεις ανακρίβειες.

Χωρίς τίτλο

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: «Arthur Evans discovered that a colourful and sophisticated civilisation had existed on Crete during the Bronge Age. He named it Minoan, after Minos, the legendary king of the island» δηλαδή «ο Άρθουρ Έβανς ανακάλυψε ότι ένας χαρακτηριστικός, ιδιαίτερος και εξελιγμένος πολιτισμός υπήρξε στην Κρήτη την Εποχή του Χαλκού. Ονόμασε τον πολιτισμό Μινωικό, από το Μίνωα, το θρυλικό βασιλιά του νησιού».  Η αλήθεια είναι ότι ο Έβανς δεν ανακάλυψε κάποιο πολιτισμό, αφού αυτός ήταν γνωστός και περίφημος από την αρχαιότητα. Αλήθεια επίσης δεν είναι καν ότι αυτός βρήκε την Κνωσό, διότι πριν από αυτόν την είχε βρει ο Μίνωας Καλοκαιρινός (δες εδώ), ένας Ηρακλειώτης έμπορος ο οποίος το 1878 αποκάλυψε τα θεμέλια αποθηκευτικών χώρων γεμάτα πιθάρια και ανέσκαψε τμήμα της αίθουσας του θρόνου (αυτό καταγράφηκε από τον William Stillman, τότε πρόξενο των ΗΠΑ στην Κρήτη). Έτσι έγινε γνωστή η ανακάλυψη και «έπεσαν» διάφοροι για να αγοράσουν την περιοχή. Αρχικά προσπάθησε ο Σλήμαν και αργότερα ο Έβανς που ολοκλκήρωσε τελικά την ανασκαφή και ονοματοδότησε τον πολιτισμό. Η ιστορία γράφεται πάντα από τους ισχυρούς, αλλά το Μινωικό πολιτισμό, ανακάλυψε κάποιος που έφερε το όνομα του αρχαίου βασιλέα.

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ: Στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται ότι «The Minoans were not Greek and their language remains unknown», δηλαδή «Οι Μινωίτες δεν ήταν Έλληνες και η γλώσσα τους παραμένει άγνωστη».  Οι Μινωίτες δε γνωρίζουμε αν ήταν ή όχι έλληνες (άλλωστε δεν υπήρχαν έλληνες την εποχή εκείνη, πλην όμως μάλλον οδηγούμαστε στο ότι οι Μινωίτες ανήκαν στα προελληνικά φύλα που κατοικούσαν στην υπόλοιπη περιοχή που σήμερα λέμε Ελλάδα). Η γραμμική γραφή Α δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί απόλυτα, αν και σύμφωνα με τις τελευταίες προόδους της επιστήμης, πιθανότατα πρόκειται για ελληνική γλώσσα. Η γραμμική γραφή Β έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως και είναι ελληνική γραφή.

Τίθεται τέλος ένα ερώτημα: Υπάρχει το επιστημονικό δίκαιο ώστε η Ελλάδα να απαιτήσει να διορθωθεί η πινακίδα στην είσοδο του Βρετανικού Μουσείου;

Είναι γνώστης το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού;

 

 

 

 

 





One thought on “ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ IScreta.gr- Ανακρίβειες στο Βρετανικό μουσείο για την καταγωγή των Μινωιτών

  1. AvatarΛεωνιδας Μασσαρας

    Είναι πολύ απλό, το Υπουργείο Πολιτισμού γράφει στο Βρετανικό Μουσείο και το θέτει σε ειδοποίηση, ότι αν δεν κάνουν τις διορθώσεις, την επόμενη φορά που θέλουν να δανειστούν κάποιες από τις αρχαιότητες μας για μια έκθεση, η απάντηση θα είναι αρνητική.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.