Τα παιδιά της Ευρώπης. Τα Χριστούγεννα φέρνουν χαρά αλλά και λύπη

Το 1946, ο 6χρονος αυστριακός Γουέρφελ απέκτησε καινούρια παπούτσια, από μια δωρέα του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LIFE τον Δεκέμβριο του ’46 με το εξής λεζάντα:

“Τα παιδιά της Ευρώπης. Τα Χριστούγεννα φέρνουν χαρά αλλά και λύπη. Ο Άγιος Βασίλης επισκέφτηκε πολλά παιδιά της Ευρώπης αυτά τα Χριστούγεννα. Ένα μεγάλο κουτί από τον Αμερικάνικο Ερυθρό έφτασε στο ορφανοτροφείο της Βιέννης, “Αμ Χίμελ”, γεμάτο με παπούτσια, πανωφόρια και φορέματα.

newshoes-e1424955763874Όπως και ο νεαρός που απεικονίζεται παραπάνω, τα παιδιά που δεν είχαν δει καινούρια ρούχα απ’ την αρχή του πολέμου, χαμογελούσαν όσο ποτέ. Αλλά για χιλιάδες άλλα παιδιά, δεν υπήρχε Άγιος Βασίλης”. Η φτώχεια στη μεταπολεμική Αυστρία Οι χώρες που συμμάχησαν με τη Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Χιλιάδες παιδιά, όπως ο Γουέρφελ, είχαν μείνει ορφανά και οι κοινωνία αδυνατούσε να τα συντηρήσει.

Η πείνα θέριζε τον πληθυσμό, που έπρεπε να υπομείνει τον κρύο χειμώνα χωρίς θέρμανση και άλλα βασικά αγαθά. Ο Ερυθρός Σταυρός ήταν ενεργός καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα σε χώρες των Συμμάχων που μαστίζονταν απ’ την πείνα, όπως η Ελλάδα. Μετά τον πόλεμο, εξίσου μεγάλη ανάγκη είχαν και οι χώρες του Άξονα. Το 1947, ο Ερυθρός Σταυρός και η αμερικάνικη κυβέρνηση έστειλαν στην Αυστρία 300 εκατομμύρια δολλάρια, σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Τον ίδιο χρόνο, άρχισαν οι συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο Μάρσαλ, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα προσέφεραν οικονομική υποστήριξη σε πρώην χώρες του Άξονα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για να ανακάμψουν και να μην πέσουν στην κομμουνιστική αγκάλη. Το ενδιαφέρον της Αμερικής, βέβαια, δεν ήταν μόνο φιλανθρωπικό.

Τα χρήματα θα αναζωογωνούσαν τη βιομηχανία της Ευρώπης, έτσι ώστε να μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα που παρήγαγε η Αμερική. Εκτός από αυτό, η Αμερική ήθελε να πάρει με το μέρος της τις ευρωπαϊκές χώρες, πριν περιέλθουν υπό την προστασία της Σοβιετικής Ένωσης, του μεγάλου αντιπάλου της στις επερχόμενες δεκαετίες. Το παιδί χαίρεται με τα καινούρια παπούτσια, αλλά δεν γνωρίζει πόση σημασία είχε για τον ψυχρό πόλεμο που ερχόταν η επιγραφή «made in USA»  στην πατούσα.

.mixanitouxronou.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.