Γιατί «βυθίστηκε» κατά 4,43% το Χρηματιστήριο – Οι φόβοι για την οικονομία

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου «βυθίσθηκε» σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, διασπώντας έντονα καθοδικά τα επίπεδα των 600 μονάδων, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.

Στο στόχαστρο επιθετικών πωλήσεων βρέθηκαν οι μετοχές της Πειραιώς και της Εθνικής, αλλά και αρκετά από τα μη τραπεζικά blue chips, ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διασώθηκε μόνο ο τίτλος της Eurobank.

Αν θα ήθελε κανείς να αναλύσει τη σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο, σε σύνδεση με τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων, θα έλεγε ότι έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για την ελληνική οικονομία. Κυρίως οι αναλυτές στο εξωτερικό φοβούνται ότι μπορεί να επανέλθουν τα σενάρια ακυβερνησίας στην Ελλάδα. Η δυστοκία στις διαπραγματεύσεις, η ανησυχία για την εξέλιξης των κρίσιμων ζητημάτων όπως το ασφαλιστικό, δημιουργούν ξανά ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Βεβαίως όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πιέσεις, για διάφορους λόγους στις τραπεζικές μετοχές αλλά και οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου με τις τιμές να έχουν φτάσει σε αρνητικό επταετίας.

Βεβαίως, η κατάρρευση των μετοχών του 25άρη, πλην της Eurobank που διασώθηκε, δείχνει ότι τα σύννεφα έχουν επιστρέψει και η αβεβαιότητα επανέρχεται.

Είναι γεγονός ότι στην καθίζηση έπαιξε ρόλο και η αλλαγή στους δείκτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., υπάρχουν οι πρώτες αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών των: Eurobank σε 81% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει και Alpha Bank σε 89% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει. Πρόκειται για το πρώτο “rebalancing” από τους διαχειριστές οι οποίοι αναπροσαρμόζουν την σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους ανάλογα με την “βαρύτητα” έκαστης μετοχής και οι “υποχρεωτικές” ρευστοποιήσεις, σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη.

Οπως επισημαίνει ο χρηματιστής Δημήτρης Τζάνας: «Η άρση των capital controls για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι αναμφισβήτητα ενέργεια στη σωστή κατεύθυνση με το σύνολο της αγοράς να την επικροτεί καθώς διαμορφώνει προϋποθέσεις για βελτίωση των συνθηκών του πολύπαθου ελληνικού χρηματιστηρίου. Όμως, η χρονική στιγμή της εξαγγελίας της, το timing όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, συνέπεσε με σειρά δεδομένων που έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Έτσι, σωρευτικά συμβαίνουν τα παρακάτω:

Αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες (στο 8,7% τα 10ετη ενδεικτικά, ) καθώς στο επόμενο 10ημερο πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση και η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων ώστε να συνομολογήσουν οι δανειστές στην εκταμίευση της υποδόσης. Ανάμεσά τους τα των κόκκινων δανείων, τα του ΑΔΜΗΕ και τα του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων των θεσμικών επενδυτών (rebalancing) καθώς η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων οδηγεί σε μεταβολές των συντελεστών στάθμισης. Ευλόγως συντελείται κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων και νέων τοποθετήσεων, διαδικασία που θα παραμείνει σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των τραπεζικών μετοχών (απομένει η Εθνική), σε συνδυασμό με τις κινήσεις θεσμικών λόγω των περιορισμών των καταστατικών τους ή για άλλους λόγους (π.χ. διαγραφή ελληνικών μετοχών από ευρωπαϊκούς δείκτες). Κραδασμών συνέχεια, επομένως….

Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτεί με αβεβαιότητα τα δρώμενα, ιδιαίτερα όσα αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία. Έτσι, οι εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με περαιτέρω μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων αλλά χωρίς αύξηση της αξίας των αγοραζόμενων τίτλων, απογοήτευσαν τις αγορές που προεξοφλούν ότι δεν θα ανατρέψουν τις συνθήκες αποπληθωρισμού της πραγματικής οικονομίας. Σε αντίθεση με την Αμερικανική οικονομία που συνεχίζει τις θετικές επιδόσεις της στην αγορά εργασίας το Νοέμβριο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη Wall Street…

Η πτώση

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 8.672.163.482 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τιμή εκκίνησης τα 0,659 ευρώ. Η τιμή της μετοχής έκλεισε στο limit down, στα 0,462 ευρώ με πτώση 29,89%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 581,90 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,43%.

Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο, μετά από τη συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου (568,38 μονάδες).

Η αξία των συναλλαγών σημείωσε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και ανήλθε στα 92,262 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50.930.847 τεμάχια.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς υποχώρησε κατά 3,143 δισ. ευρώ, σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,08%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της Eurobank (+0,56%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-29,89%), της Εθνικής (-19,67%), της Ελλάκτωρ (-11,33%), της Viohalco (-11,23%), της Τέρνα Ενεργειακή (-8,95%), του ΟΛΠ (-8,65%), της Folli Follie (-8,57%), της Τιτάν (-7,21%), της ΕΥΔΑΠ (-6,96%) και της ΔΕΗ (-6,68%).

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (-8,55%), των Κατασκευών (-7,66%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-6,89%) των Βιομηχανικών Προϊόντων (-5,56%), των Ταξιδιών (-5,41%) και των Τραπεζών (-5,22%).

Ανοδικά κινήθηκαν 18 μετοχές, 80 πτωτικά και 28 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Βιοτέρ +20,00%, ΚΡΕΚΑ +19,51%, ΑΕΓΕΚ(κ) +17,86%, Γ.Ε. Δημητρίου +16,67% και Paperpack +7,86%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Πειραιώς -29,89%, Εκτέρ -28,60%, Εθνική -19,67%, ‘Αλφα Γκρίσιν-17,86% και Alpha Αστικά Ακίνητα -16,36%.

 

.imerisia.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.