Να ξελικίσομε τις σταφίδες….

20150910_220840

Eπιμέλεια- φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη
Και τώρα που μαζέψαμε τη σταφίδα να την πουλήσουμε, κρατήσαμε και λίγη για το σπίτι, να ΄χουμε να τρώμε το χειμώνα, να πίνουμε καμιά ρακή, να φτιάξουμε καμιά σταφιδόπιτα, να βάλουμε καμιά στην τσέπη για τη λιγούρα…

Πρώτα πρώτα, παίρνουμε τη σταφίδα, την ξελικίζουμε (βγάζουμε το μικρό κοτσανάκι ) μιά μία, την πλένουμε και τη στεγνώνουμε στον ήλιο δυο τρεις μέρες (τη νύχτα τη βάζουμε μέσα μην ανεπαλιάσει) . Τη σκεπάζουμε  με τούλι μην πάνε σκουπίδια. Κάποιοι, τη στεγνώνουν στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (τη φουρνίζουν)

Όταν στεγνώσει καλά, τη βάζουμε στα βάζα, πιέζοντας όσο μπορούμε με τα χέρια , μην τη σπάσουμε αλλά να ελαχιστοποιήσουμε τον όγκο της. Τοποθετούμε φύλλα δάφνης ανάμεσα, ξυλαράκια κανέλας και γαρίφαλου.

Το ξελίκισμα θέλει χρόνο, είναι μια βαρετή δουλειά να την κάνει κανείς μόνος του, Tα παλιά χρόνια ήταν ιδιαίτερο να βλέπεις τις γυναίκες να ξελικίζουν στις γειτονιές σαν να κρατάνε το εργόχειρό τους…

20150910_220852





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.