Ιεράπετρα: η διαμαντόπετρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου

Η Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη πόλη και το μοναδικό αστικό κέντρο στη νότια Κρήτη και αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη. Η Ιεράπετρα είναι η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και από τις πιο μαγευτικές της Κρήτης. Το γλυκό της κλίμα την κάνει κέντρο τουρισμού ακόμη και το χειμώνα, αφού εδώ η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

2

3

Στην περιοχή της Ιεράπετρας, ανήκουν μερικά από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Νήσος Χρυσής, το δάσος του Σελακάνου που είναι το μεγαλύτερο και το σπουδαιότερο στην Κρήτη, και τα όρη της Θρυπτής.
Η είσοδος στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας είναι θαυμάσια. Στη διαδρομή συναντούμε την αρχαία πόλη Γουρνιά με τα μικρά σπιτάκια της και αγναντεύουμε σε κάποια πλαγιά τη Μονή Φανερωμένη. Στην κοιλάδα βλέπουμε δεξιά και αριστερά τα χωριά Καβούσι, Βασιλική, Μοναστηράκι, απέναντι από το όποιο ανοίγεται το φαράγγι του «Χά», Πάνω και Κάτω Χωριό, Επισκοπή, Κεντρί και Βαινιά. Άλλα χωριά της Επαρχίας είναι η Ανατολή, ο Άγιος Ιωάννης, η Καλαμαύκα, η Μακρυλιά, οι Καλόγεροι, οι Μεσελέροι κ.α.
4
Το Φρούριο της Ιεράπετρας που κτίστηκε από τους Ενετούς -ο γνωστός Καλές » των Ιεραπετριτών- έχει αναγερθεί πάνω στον πιο νότιο μώλο του αρχαίου λιμανιού προς την πλευρά της «Σαρακήνας» και είναι από τα μνημεία εκείνα του παρελθόντος, που η γερή του κατασκευή σε συνάρτηση με τη χρησιμότητά του,  μέχρι τα τελευταία χρόνια του περασμένου αιώνα το έκαναν να διατηρηθεί μέχρι σήμερα.
5
 .
7
Ανατολικά και δυτικά της Ιεράπετρας εκτείνεται μια ατέλειωτη σειρά από αμμουδιές με βαθυγάλανα νερά, μακριά από τις βιομηχανικές περιοχές και τις ρότες των πλοίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις παραλίες της επαρχίας Ιεράπετρας, από την Αγιά Φωτιά έως το Μύρτος απονέμονται κάθε χρόνο οι διεθνείς Γαλάζιες Σημαίες.
8
Δυτική παραλία της Ιεράπετρας: Μια όμορφη παραλία στοκέντρο της πόλης με βαθυγάλανα νερά που προσελκύει αρκετό κόσμο κάθε καλοκαίρι. (Θαλάσσια σπορ είναι διαθέσιμα).
Ανατολική παραλία της Ιεράπετρας: (Άγιος Αντρέας) Όμορφες βραχώδεις ακτογραμμές με πεντακάθαρα νερά. (Δυνατότητα για ελεύθερη κατάδυση).
Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή: 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας. Μια από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα, με όμορφη χρυσή άμμο, γεμάτη μικρά κοχύλια και πανέμορφα γαλαζοπράσινα νερά.
Μεγάλη παραλία: Μια ειδυλλιακή μεγάλη παραλία 7 χιλιομέτρων με λεπτή άμμο, κοντά στο χωριό Κουτσουνάρι 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας. (Δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.)
9
 Η Ιεράπετρα είναι μια πόλη με έντονη νυχτερινή διασκέδαση, πολλά νεανικά στέκια, χαρούμενη νεανική διάθεση. Είναι ο ιδανικός τόπος διακοπών για νέους, αφού συνδυάζει με αρμονικό τρόπο τη νυχτερινή ζωή και τα μοντέρνα κλαμπ με τη φυσική ομορφιά και τις πανέμορφες μεγάλες παραλίες. Ταυτόχρονα, δεν μειονεκτεί για όσους θέλουν να κάνουν οικογενειακές ή και ύσηχες διακοπές, αφού διαθέτει πλήρης τουριστικές υποδομές, φιλόξενους χώρους διαμονής σε προσιτές τιμές, πολλά αξιοθέατα και γραφικά χωριά κοντά στην πόλη. Είναι η αδιαμφισβήτητη “πρωτεύουσα” της νότιας Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *