Ένα Σάββατο στο Λάκκο (Ηράκλειο)

Περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια του Λάκκου, της πόλης του Ηρακλείου με την ομάδα του  Lakkos Project .

DSC_0269Η ομάδα του Lakkos Project δεν περιορίζεται στην αισθητική αναβάθμιση του Λάκκου, όπως ίσως κάποιος να περίμενε. Οι δράσεις του Lakkos project είναι συνυφασμένες με την ιστορία του Λάκκου, γι’ αυτό κι εμείς, πέραν της εξωτερικής εμφάνισης κτιρίων και δημόσιων πάρκων της συνοικίας, αποφασίσαμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον Λάκκο με την ιστορία που τον συνοδεύει μέσα από την συνεργασία που επιτεύχθηκε με την καλή μας φίλη, αρχαιολόγο κ. Λιάνα Σταρίδα. Η Λιάνα  μας “ταξιδέύει” στο παρελθόν  τέσσερα Σάββατα του Σεπτεμβρίου (5/9, 12/9, 19/9, 26/9) 10:00-13:00 το μεσημέρι στην περιοχή του Λάκκου.

DSC_0268Δηλώστε την συμμετοχή σας στο: lakkosproject@gmail.com

Η ξενάγηση όλα τα Σάββατα θα ξεκινάει ακριβώς στις 10 π.μ. από τον προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής στην οδό Μονής Καρδιωτίσσης, γι’ αυτό κανονίστε να βρίσκεστε λίγο πιο νωρίς στο χώρο συνάντησης.

DSC_0266Λίγα λόγια για την ιστορία του Λάκκου:

Δημιουργήθηκε μετά την απομάκρυνση των ιερόδουλων από την περιοχή του λιμανιού και ειδικότερα από το «Κλέφτικο Σοκάκι» (τη σημερινή οδό Αγκαράθου) γύρω στο 1900. Με το διάταγμα «Περί Χαμαιτυπείων» της Κρητικής Πολιτείας το νέο καθεστώς επιχείρησε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της πορνείας, που είχε διογκωθεί με τον ερχομό εκατοντάδων γυναικών ελευθερίων ηθών από μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, λόγω της παρουσίας στρατιωτικών των προστάτιδων δυνάμεων, με την απομόνωσή τους σε οριοθετημένες περιοχές μακριά από κεντρικούς τόπους περιπάτου και δημόσια εντευκτήρια. Σύμφωνα με το Διάταγμα προβλεπόταν η απομόνωση των πορνείων σε εντελώς απρόσιτους «εις κεντρικούς περιπάτους» χώρους. Οι χώροι που επιλέχτηκαν βασίστηκαν στον υπάρχοντα καταμερισμό των ανθρώπων στο χώρο και ήταν η συνοικία Σερτουρνά (Λάκκος), όπου εγκαταστάθηκαν τα πορνεία των χριστιανών ιερόδουλων ,και η Κιζίλ Τάπια, που φιλοξενούσε από παλαιότερα τα οθωμανικά χαμαιτυπεία.

DSC_0291

Η προσπάθεια συνεχίζεται….

DSC_0286

Ο Mathew Halpin, πρωτεργάτης του Lakkos Project.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *