το χωριό φάντασμα του Ψηλορείτη… (video)

Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη ανάμεσα στα χωριά…
Ζαρός και Βορίζια, βρίσκεται το χωριό «φάντασμα». Ένας εγκαταλελειμμένος για δεκαετίες οικισμός, που μοιάζει να έχει σταματήσει το ρολόι του χρόνου σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η αρχιτεκτονική, η συμμετρία των κτισμάτων, η ομοιογένεια, η μαζική εγκατάλειψη με τις σφραγισμένες πόρτες και παράθυρα με πέτρες, δείχνουν ότι αυτός ο τόπος έχει μια ιστορία να μας πει… Πάμε λοιπόν 72 χρόνια πίσω όταν στην περιοχή είχε τα λημέρια της η αντιστασιακή ομάδα του Πετρακογιώργη και μάχονταν για την ελευθερία μας από τους κατακτητές Γερμανούς.

Ήταν 15 Αυγουστου του 1943 (ανήμερα της Παναγίας) όταν η ομάδα του Πετρακογιώργη έδινε αιματηρή μάχη στην κοντινή τοποθεσία Τραχήλι. Οι Γερμανοί είχαν μεγάλες απώλειες και ξέσπασαν το μένος και την βαρβαρότητα τους μερικές μέρες μετά, στις 26 Αυγούστου στο χωριό Βορίζια, που σκότωσαν και εκτέλεσαν κατοίκους, το έκαψαν ολοσχερώς, το βομβάρδισαν ισοπεδώνοντας το και έδιωξαν όσους είχαν μείνει ζωντανοί.

Μετά την απελευθέρωση το Υπουργείο Ανοικοδόμησης έχτισε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα καμένα Βορίζια, το χωριό «φάντασμα» για να μετοικήσουν εκεί οι κάτοικοι και το ονόμασε Νέα Βορίζια. Το χωριό αυτό ποτέ δεν κατοικήθηκε και οι Βοριζιανοί ξαναέκτισαν τα Βορίζια πάνω στις στάχτες του ισοπεδωμένου τους χωριού. Τα Νέα Bορίζια μένουν ακόμα εκεί σαν ένα χωριό φάντασμα, για να μας θυμίζει ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η περηφάνια, δεν χαρίζονται αλλά κατακτιούνται.

via





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.