Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για παραίτηση και εκλογές εξπρές – Ακόμη και εντός της ημέρας η ανακοίνωση

Το πιθανότερο είναι στις 20 Σεπτέμβρη να έχουμε κάλπες

Όπως όλα δείχνουν, το σενάριο των πρόωρων εκλογών επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ακόμη και σήμερα αναμένεται να παραιτηθεί, να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής και με την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να βάλει μπρος τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφορούν από το πρωί δεν αποκλείεται να υπάρξει και διάγγελμα του πρωθυπουργού εντός της ημέρας, κάτι που ίσως γίνει μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης που εγκρίθηκε επισήμως χθες.

  Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες προεκλογικής περιόδου ενώ το MEGA χθες ανέφερε πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

  Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τα στελέχη της κυβέρνησης οι ανακοινώσεις είναι θέμα εικοσιτετραώρων. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει σήμερα, τότε καταληκτική ημερομηνία θεωρείται η Δευτέρα και η πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές φαίνεται πως θα είναι στις 20 Σεπτεμβρίου.   Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ της Καθημερινής ο Τσίπρας ζητεί από χθες τις απόψεις των κυβερνητικών στελεχών για την κίνηση των εκλογών και εξετάζει τα υπέρ και τα κατά που έχουν οι δύο βασικές εναλλακτικές της άμεσης προσφυγής στις κάλπες ή της μετάθεσής τους για τον Οκτώβριο.

  Όσοι εισηγούνται την άμεση προσφυγή στις κάλπες φέρονται να επισημαίνουν πως έχει διαγνωσθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η μετάθεση του χρόνου των εκλογών ουσιαστικά σημαίνει παράταση της αστάθειας. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να φτάσει στις κάλπες πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα οι επιπτώσεις από την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος και, κυρίως, η φορολογική επιβάρυνση.   Αναφορικά με το εσωκομματικό τοπίο, θεωρούν ότι η ταχεία προκήρυξη εκλογών θα περιορίσει τις δυνατότητες οργάνωσης ενός νέου κόμματος από την εσωκομματική αντιπολίτευση και την Αριστερή Πλατφόρμα την οποία οι εκλογές εξπρές θα βρουν σχετικά απροετοίμαστη.

via

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *