Καζανέματα στο Χαμέζι (Σητείας)

Σας προσκαλούμε και φέτος στην ετήσια εκδήλωση μας που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Χαμεζίου,στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται αυθεντικά όλη η διαδικασία παραγωγής ρακής με παραδοσιακό καζάνι. Επίσης θα οργανωθεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα όλο τον κύκλο του αμπελιού (Περιποίηση αμπελιού, τρύγος, μεταφορά σταφυλιών, άπλωμα σταφίδας, πάτημα και καζάνεμα στραφύλων). Όλη η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά με βιολί λαούτο & κιθάρα με παραδοσιακή μουσική της περιοχής μας από το συγκρότημα του ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΑΡΔΑΚΗ.(Θα συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΠΑΡΑΚΗ!!!!!)(Η είσοδος ειναι 13 ευρώ με πλήρες μενού…..υπάρχει και νηστίσιμο) Η ρακί είναι δωρεάν.

Όποιος δεν έζησε χαρές και θέλει να τις ζήσει να’ρθει στα καζανέματα και φέτος να γλεντήσει,7 Αυγούστου θα γενούν στο όμορφο χαμέζι και ο Βαρδάκης το βιολί ως το πρωί θα παίζει

Το πανέμορφο Χαμέζι βρίσκεται 11χιλ. δυτικά της Σητείας. Έχει αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο. Στη θέση Σουβλωτό Μουρί, κοντά στο χωριό υπάρχουν τα ερείπια περίφημης μινωικής οικίας. Πρόκειται για ελλειψοειδές οικοδόμημα, μοναδικό δείγμα μινωικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Στη θέση Σουβλωτό Μουρί βρίσκεται η μοναδική, περίφημη ελλειπτική οικία που θεωρείται από τα πιο σημαντικά λείψανα του Μινωικού Πολιτισμού. Ανασκάφηκε το 1903 από τον Ξανθουδίδη και μελετήθηκε από τους Machenzie , Ν . Πλάτωνα και Κωστή Δαβάρα. Το σχήμα, η δομή, η πολυπλοκότητα και τα ευρήματα του προβλημάτισαν πολύ τους αρχαιολόγους και το θέμα δεν έχει εξαντληθεί. Μάλλον πρόκειται για μεγάλη κατοικία με οικιακό ιερό στο χώρο της οποίας σε μεταγενέστερη Μινωική εποχή κτίστηκαν και κατοικίες αγροτών. Βρέθηκαν πλήθος ευρημάτων όπως χάλκινα αντικείμενα, πέλεκυς, σμίλη, αξίνα, πήλινα ειδώλια, κομμάτια πήλινου βωμού ή τράπεζας προσφορών, όστρακα, αγγεία, οικιακά σκεύη κ.α. Στη θέση Λιναρές βρέθηκε κτιστός Μινωικός τάφος με οστά, κυλινδρική σφραγίδα από ελεφαντόδοντο, κ.α. και στη θέση Φατσή συστάδα πρωτογεωμετρικών τάφων με σφραγιδόλιθους, περιδέραια κ.α.

Στη περιοχή Χαμεζίου ανήκει το Φρούριο Λιόπετρο ((Leon di Pietra) που κτίστηκε πιθανώς τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας στη θέση αρχαίας ακρόπολης. Το φρούριο έχει ερειπωθεί και σήμερα βλέπει κανείς υπολείμματα του ισχυρού τείχους και των πύργων, πλήθος θολωτών δεξαμενών και άλλα κτίσματα. Στο χώρο του έχει κτιστεί η Εκκλησία του Αγ. Ιωάννου. Η θέα από το λόφο του φρουρίου είναι μαγευτική, Στο Χαμέζι υπάρχει αξιόλογο, πλούσιο λαογραφικό μουσείο, παλιό κρητικό σπίτι με όλα τα μέρη, τα σκεύη και τα έπιπλα του, είδη λαϊκής τέχνης, παλιό ελαιουργείο, πατητήρι, «καζαναριό» κ.α. Έγινε με πρωτοβουλία της λαογράφου Ειρήνης Παπαδάκη- Κασιέρη που καταγόταν από το Χαμέζι. Το Χαμέζι φημίζεται για τους καλούς του τεχνίτες της πέτρας και την διατήρηση της τοπικής παράδοσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *