Έκανα ό,τι μπορούσα – Πίστεψα ότι θα νικήσω την Ευρώπη των τραπεζών

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Αιχμές για τη στάση των δανειστών στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης άφησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκβιασμούς και απειλές από τους δανειστές τονίζοντας πως η στάση τους δεν τιμά τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης.

«Ήταν πίεση σε μία χώρα, σε ένα λαό για να “περάσει” το δίκιο του ισχυρότερου. Στο τραπέζι είχαμε αυτή τη συμφωνία και την άτακτη έξοδο από το ευρώ. Η ουσία είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης και το δημοψήφισμα, δεν ήταν έντιμος. Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου. «Είναι σκληρά μέτρα, αλλά δεν είχαν μέσα το σκληρό αδιέξοδο που είχα μπροστά μου τον Ιούνιο. Έχω το αποτέλεσμα που έχω μπροστά μου, αλλά έχουμε και 82 δισ. ευρώ και κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά και σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους εντός του 2015 για το 2022 και μετά. Έχουμε προοπτική ανάπτυξης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών πλέον».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις και τα μέτρα σε βάθος τριετίας αγγίζουν τα 7,9 δισ. ευρώ. «Μέχρι τώρα είχαμε προσαρμογή 4% κάθε ένα χρόνο για 4 συνολικά χρόνια. Σήμερα θα έχουμε ηπιότερη προσαρμογή με 1%. Μέχρι το 2018 πρέπει να φτάσουμε το 3%. Δεν συνεχίζεται η λογική της υποτίμησης», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως για τον ίδιο ήταν παράλογο να αυξηθεί κατά τον ίδιο να αυξηθεί η εστίαση.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι κάποιες αλλαγές ήταν αναγκαίες, όπως η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση συνταξιοδοτικού ορίου στα 67. «Δεν είναι προοδευτική πολιτική άλλωστε να στέλνεις κάποιον σπίτι του στα 45», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων. «Σε σχέση με το ασφαλιστικό, η επιλογή του να ενισχυθούν οι εισφορές στον κλάδο Υγείας, είναι επίσης προοδευτική πολιτική. Και τα έσοδα δεν θα πάνε στο χρέος», σημείωσε.
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ γνωστοποίησε ότι αντικαθίσταται το 2020 από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί μέχρι το 2016 και αν βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, θα γίνει δεκτό, με αύξηση σε εργοδοτικές εισφορές για παράδειγμα.
«Η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας», είπε ο πρωθυπουργός αν και παραδέχτηκε πως η συμφωνία είναι κακή.
«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και την ευθύνη της υπογραφής ενός κακού κειμένου. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Φέρω την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, βάσει των υπαρχουσών συνθηκών», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχει τρόπος να στηρίξουμε περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές δομές», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι η προσαρμογή αυτή θα είναι τέτοια, που συντομότερα πλέον, θα μπορούμε να συλλέγουμε έσοδα που θα αναδιανέμονται με δικαιότερο τρόπο.
Ο πρωθυπουργός, με διάθεση αυτοκριτικής παραδέχτηκε ότι είχε αυταπάτες ότι η Ευρώπη αυτή μπορεί να νικηθεί. Ότι το δίκιο μπορεί να νικήσει τις τράπεζες. «Και μπορείτε να με κατηγορήσετε για αυτό. Αλλά δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε για το δημοψήφισμα. Δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ, αλλά να ενισχύσω την διαπραγματευτική μου δύναμη. Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν 10 μέρες. Τώρα έχουμε δυσκολίες, αλλά έχουμε και ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, χρήματα για 3 χρόνια και μία προοπτική», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα και τη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας είπε: «Έφτασα τα πράγματα στα άκρα και μπορούν να με κατηγορήσουν ότι το παρατράβηξα κιόλας. Και κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό, τι μπορούσα. Και στάση πληρωμών έγινε στο ΔΝΤ και φτάσαμε έξω από το πρόγραμμα προστασίας, όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα. Όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ, είπαν σταματάει η διαπραγμάτευση και ξεκινάμε μετά», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους πιστωτές.
Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του κατά των Ευρωπαίων εταίρων λέγοντας πως η πολιτική ηγεμονία δεν κερδίζεται με εκβιασμούς, αλλά μέσα από πειθώ και προσπάθεια συμβιβασμών. «

Οι πέντε μήνες που πέρασαν ήταν σταθμός. Σπείραμε βαθιά τον σπόρο της δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός και παραδέχτηκε πως υπερτίμησε την ισχύ του δίκιου ενός λαού και υποτίμησα τον σεβασμό στην Ευρώπη. «Και ποιο μήνυμα πήραμε; Ότι όταν ένας λαός είναι σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να πηγαίνει σε εκλογές. Είδα μπροστά μου τη βαθιά ρήξη στην Ε.Ε. και αυτή η πολιτική σύγκρουση θα πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες. Κάποιοι θα ήταν χαρούμενοι εάν η κυβέρνηση έπεφτε. Κυρίως, οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι. Είναι κρίσιμο ότι στην Ισπανία θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο και μπορεί η πολιτική στην Ευρώπη πια να αλλάξει».

πηγή





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.