Βαρουφάκης στoν Guardian: Ο Σόιμπλε θέλει να μας πετάξει έξω από το ευρώ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε βολές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα The Guardian. Ο  πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι ο Γερμανός ομόλογός του επιθυμεί ένα Grexit, προκειμένου να συνετίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να αποδεχθούν το μοντέλο μιας Ευρωζώνης της λιτότητας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Γερμανία δεν θα λυπηθεί τον ελληνικό πόνο – είναι προς το συμφέρον της να λυγίσουμε», ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε η αναδιάρθρωση του χρέους. «Δεν γνωρίζαμε, όμως, όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις ότι το Grexit μπορεί να ήταν στόχος των ηγετών της Ευρωζώνης» σημειώνει.

Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει: «Την πρώτη μου εβδομάδα ως υπουργός Οικονομικών, με επισκέφθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), ο οποίος μου έθεσε μία σκληρή επιλογή: να αποδεχθώ τη “λογική” του πακέτου διάσωσης και να εγκαταλείψω κάθε απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ή να “συντριβεί” η δανειακή συμφωνία -με την άρρητη επίπτωση ότι θα κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες». Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι οι εκκλήσεις της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους έπεσαν στο κενό.

«Μετά την κρίση του 2008-2009, η Ευρώπη δεν ήξερε πώς να ανταποκριθεί. Έπρεπε να προετοιμάσει το έδαφος για τουλάχιστον μία αποπομπή (δηλαδή, Grexit) για να ενισχύσει την πειθαρχία; Ή να κινηθεί προς μία ομοσπονδία; Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο, με την υπαρξιακή της ανησυχία να αυξάνεται συνεχώς» αναφέρει στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης στρέφεται εναντίον του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. «Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι ως έχουν τα πράγματα, χρειάζεται ένα Grexit για να καθαρίσει το τοπίο, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ξαφνικά, ένα μόνιμο μη βιώσιμο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, χωρίς το οποίο ο κίνδυνος για Grexit θα μειωνόταν, έχει αποκτήσει νέα χρησιμότητα για τον Σόιμπλε», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσθέτει: «Τι εννοώ με αυτό; Βασισμένος σε μήνες διαπραγματεύσεων, η πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα, προκειμένου να φοβίσει τους Γάλλους και να τους αναγκάσει να αποδεχθούν το μοντέλο μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης»

via

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *