Το χωριό του Μόχλου στο Νομό Λασιθίου

Ολόκληρη η ζωή του χωριού συγκεντρώνεται κυρίως γύρω από τον ήσυχο κόλπο στο κέντρο του.

m1Είναι ένα από τα λίγα χωριά της Κρήτης, όπου μπορείτε να φάτε πραγματικά “με τα πόδια σας στο νερό” και πάνω στο κύμα, χωρίς να ενοχλείστε από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Αν και υπάρχει ένας μικρός δρόμος που περνά ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα, παραδοσιακά -προς μεγάλη χαρά τόσο των τουριστών όσο και των ντόπιων- χρησιμοποιείται από τις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία σαν προέκταση των αυλών τους, προνοώντας ταυτόχρονα για έναν άνετο πεζόδρομο.

m2Εκτός τουριστικής περιόδου, το χωριό και η γύρω περιοχή, έχει περίπου εκατόν είκοσι ανθρώπους. Το 10% του πληθυσμού είναι αλλοδαποί. Αυτό αποτελεί απόδειξη, ότι το Μόχλος ενθουσιάζει τους ταξιδιώτες. Ο μόνος κίνδυνος όταν επισκέπτεστε αυτό το χωριό είναι να το αγαπήσετε, να το ερωτευτείτε, και ως εκ τούτου, να αναγκαστείτε να επιστρέψετε σε αυτό, πολλές φορές και κάθε χρόνο! Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε!

m3Μπορεί να βρείτε στο χωριό ό,τι χρειάζεστε για μια ευχάριστη διαμονή χωρίς απαραίτητα να αναγκασθείτε να πάτε μακριά:
Στο κέντρο του χωριού, στο μίνι μάρκετ της Άννας και του Γιάννη, θα βρείτε όλα τα απαραίτητα προϊόντα, φρούτα και λαχανικά της εποχής. Ο φούρναρης Δημήτρης Μπετίνης φροντίζει για το φρέσκο ψωμί κάθε μέρα γύρω στο μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, το μίνι μάρκετ είναι ανοιχτό καθημερινά από το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ.
m4Στο κέντρο θα βρείτε επίσης δύο καταστήματα με είδη δώρων. Το ένα βρίσκεται στην παραλία μεταξύ της ταβέρνας «Σοφία» και της ταβέρνας «Kαβούρια» και ανήκει στην την οικογένεια του Σπύρου Γαλανάκη, η οποία έχει και την ταβέρνα. Στο κατάστημα θα βρείτε την Φωτεινή (η αδελφή του Σπύρου) και, περιστασιακά, τον Γιάννη (τον μπαμπά). Το άλλο κατάστημα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο και διευθύνεται από την Σεσίλ, μια γαλλίδα που ζει στην Κρήτη εδώ και πολλά χρόνια.
Αν θέλετε να πάτε αλλού και δεν έχετε μεταφορικό μέσο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα από τα δύο ταξί του Μόχλου: τον Νίκο στο 69 76 63 07 29 ή τον Κώστα στο 69 72 81 86 36.
m5Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε τις Μινωικές αρχαιότητες στο απέναντι νησί και δεν θέλετε να πάτε κολυμπώντας, καλέστε τον Τζανέτο (69 77 83 78 03, Mochlos Boat Tours). Επίσης, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορεί να σας κάνει βαρκάδα στην γύρω περιοχή. Είναι επίσης δυνατόν να πάτε κολυμπώντας (απόσταση +/- 250M). Απλά, προσέξτε λίγο τα ρεύματα ανάμεσα στη στεριά και στο νησί, τα οποία δεν είναι όμως πολύ επικίνδυνα.

Σε γενικές γραμμές, όλες οι ξενοδόχοι μιλούν καλά αγγλικά, κάποιοι ακόμη και γερμανικά ή γαλλικά. Έτσι, μη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες, θα χαρούνε πολύ να σας βοηθήσουνε. Η γνωστή κρητική φιλοξενία εδώ στο Μόχλος, δεν είναι απλά μια κενή λέξη !

m6Η μόνη μικρή αμμουδερή παραλία βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, κάτω από τις ταβέρνες. Εάν τα βότσαλα ή τα βράχια δεν σας ενοχλούν, μπορείτε να βρείτε και άλλες παραλίες και όρμους στα ανατολικά του χωριού, προς Σφάκα. Δύο ακόμη μικρές παραλίες με βότσαλα θα βρείτε κοντά στο μικρό λιμενικό καταφύγιο, στα “Λιμενάρια”, δυτικά του χωριού. Εκεί ψηλά στους λόφους, πάνω από το λιμανάκι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μικρό παράδεισο.

m7Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη διαμονή στο Μόχλο.

Μαρία και ο Μάρκος του Βελγίου.

mochlos.eu





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.