Αυτή είναι η πρόταση των δανειστών (Βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα)

Βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα δίνουν μάχη με τους δανειστές στις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δεχτούν τα μέτρα που προτείνουν.

Πιο αναλυτικά:

  • Σύμφωνα με το κείμενο, το νέο σύστημα ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου με στόχο να εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ.
  • Στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering.
  • Στο 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό). Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Επιμένουν, επίσης, στην κατάργηση των εξαιρέσεων των νησιών όσον αφορά το ΦΠΑ.

Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει αναπροσαρμογή των φόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. από το φόρο ακινήτων.

Στο συνταξιοδοτικό γίνονται ορισμένες παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των πρόωρων συντάξεων και την γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα θα διασφαλίσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 έως το 2022 πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, από ότι είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια να αυξηθούν έως το 2036 αλλά το σχέδιο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα έλεγε αυτό να συμβεί μέχρι το 2025.

Υπάρχει όμως και μια σημαντική υποχώρηση. Οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και συνεχίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνουν τα προνόμια μόλις περάσει η νομοθεσία.

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ζητούν μείωση της οροφής του ανώτατου προβλεπόμενου ποσού κατά 400 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένης μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του προσωπικού (με αποστρατείες, απολύσεις και μείωση αριθμού εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές).

Προβλέπεται, ακόμα, αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% (η κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθεί η φορολογία από το 26% στο 29%).

Για τα σκάφη άνω των 10 μέτρων προβλέπεται αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13% από το 10%.
Η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει την εισηγήση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολόγησης των VLT’s κατά 30%.

Η πρόταση των θεσμών επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά παίρνει πίσω την απαίτηση για πώληση της Μικρής ΔΕΗ.

Με πληροφορίες από: newmoney.gr 

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.