Σταθάκης στο BBC: Η Ελλάδα σώθηκε

Την αισιοδοξία του εξέφρασε σε συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, σχετικά με την νέα πρόταση που κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το μεταρρυθμιστικό πλάνο.

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται μετά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής να εκδώσουν ανακοίνωση, με το περίγραμμα της πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα υπόκειται σε τεχνικές διαπραγματεύσεις και θα ολοκληρώνει το τρέχον πρόγραμμα, αποδεσμεύοντας 7.2 δις. ευρώ για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις ερχόμενες ημέρες, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου και έτσι να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε στο BBC τις προτάσεις της Ελλάδας, οι οποίες περιλαμβάνουν νέα φορολογικά μέτρα στις επιχειρήσεις, στον πλούτο και αυξήσεις στον ΦΠΑ σε επιλεγμένα προϊόντα. Είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να παραβεί τις κόκκινες γραμμές της, ενώ επισήμανε πως δε θα υπάρξουν επιπλέον περικοπές σε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου, αλλά ούτε αύξηση στον ΦΠΑ της ΔΕΗ.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ευρωζώνη ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ήταν στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% την επόμενη χρονιά και 3% το 2017. Ωστόσο, δεν έχει συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση χρέους, κάτι που όπως διευκρίνισε ο υπουργός θα βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αναμένει κριτική από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να την ξεπεράσει.

Συμπλήρωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αρκετά ώστε να αποτρέψει την ΕΚΤ να σταματήσει την στήριξη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι ικανή να επανεντάξει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των συνδικάτων, που «είναι ζωτικής σημασίας για το κόμμα».

koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *